Intervalltrening – motbakkeløp

Det er mye likt mellom menneske og hund når det gjelder treningsprinsipper. Når hunden er med på lange turer i marka trener den på samme måte som deg. Dette sees for eksempel hos fuglehunder som har stor jaktlyst, og som mer eller mindre trener seg selv. Sledehunder gjennomgår skreddersydde treningsprogram før sesongen starter, og blir i så måte trent som idrettsutøvere. Dette forbereder dem på å takle store påkjenninger et løp innebærer, og de trener opp utholdenheten til å løpe opptil 100-150 km hver dag. Trekkhundene som deltar på slike arrangementer er trent spesielt for å ligge like under sin anaerobe terskel (nivået før melkesyre). Når du tar med deg hunden på treningstur kan det virke som om hunden tar i og løper fort, men som oftest holder den et rolig tempo. I motsetning til oss mennesker har hunder en svært høy makspuls. Ta en trekkhund, for eksempel. Dette er toppidrettsutøvere med hvilepuls på 30-40 slag i minuttet, og makspuls på over 300! Dette gjør at disse hundene har et enormt oksygenopptak. Hos de beste trekkhundene har man målt oksygenopptak på opptil 230 ml/kg/min. Til sammenligning er den uoffisielle verdensrekorden hos et menneske på 97,5ml/kg/min.

 

Akkurat som oss mennesker kan også hundene stivne. Dette gjelder spesielt dersom de er dårlig trent, for hunder er generelt flinke til å holde seg under melkesyrenivået. En sprek hund er resultatet av å trigge jaktlysten. For å få dette til må du være flink å ta den med på treningsturer. Fra naturens side er hunden en langdistanseløper som kan holde sakte fart over lengre strekninger. Den er utstyrt med muskulatur som utnytter fett som hovedenergikilde så lenge farten holdes på 30-40% av maks. En fuglehund, for eksempel, løper i 5-20 km/time avhengig av underlag, og den kan holde det gående i mange timer hver dag.

 

Som tidligere nevnt er det like viktig for alle typer hunder å være fysisk aktive som det er for mennesker. Dette er spesielt viktig når det gjelder den mentale helsen. En hund som er lite aktiv vil bli halvapatisk, og i verste fall deprimert.

 

En hund har i utgangspunktet større løpskapasitet enn oss mennesker, og det skal derfor godt gjøres å overtrene en hund. Når det er sagt kan en dårlig trent hund bli utmattet, og utvikle skader dersom den trenes for hardt. Eksempler på dette er hunder som deltar på jakt eller sauesanking uten tilstrekkelig opptrening før sesongen er i gang. Det er derfor viktig å trene opp hunden før sesongen starter, og å bruke den fornuftig.

Hunden blir hva du trener den til. Som tidligere nevnt er oksygenopptaket hos hunder høyt fra naturens side. Det er i tillegg veldig trenbart. Det siste gjelder også oss mennesker, og nettopp derfor fungerer intervalltrening utmerket på kondisjonen både hos mennesker og hunder.

 

Kilde: Dagens Næringsliv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *