Aggressivitet hos hund i bånd

Kanskje et av de flaueste adferdsproblemene hos hund er aggressiv adferd når de går i bånd. Enten mot andre hunder, andre dyr eller mennesker.

Ofte vil man oppdage at den sammen hunden ikke viser tegn til aggressivitet når den går løs. Selv om dette kan virke rart for eieren, vil forskjellen i adferd når hunden er løs og i bånd kunne gi oss et svar på både årsak til og løsning på problemet. Det er viktig å forstå at aggressiv adferd hos hunder som går i bånd som oftest innebærer ubevisste signaler fra eier. Dette fører til en ond sirkel. Årsaken er at hunden en eller annen gang, oftest i oppveksten, har bjeffet, knurret, hoppet etter eller glefset etter en hund eller en person. Som eier blir man i slike situasjoner både sjokkert og kanskje litt flau, og ikke sikker på hvordan man skal håndtere situasjonen. Dersom situasjonen ikke blir håndtert korrekt, vil hunden kunne fortsette med denne adferden, og til og med bli verre med tiden. Forståelig nok vil eier begynne å forutse situasjoner som trigger slik oppførsel. Ser man at en hund eller person nærmer seg, vil man ubevisst stivne til, stramme inn båndet for å kontrollere hunden bedre og kanskje også holde pusten. Hunden vil raskt oppfatte denne stressede utstrålingen fra eier, og vil søke etter årsaken til stresset. Når hunden så får øye på den andre hunden eller personen som kommer imot, vil den starte med sin aggressive adferd. Jeg leste nylig at det første steget i trening av hunder som brukes til angrep, er å bruke noe eller noen de ønsker å gå til. Samtidig brukes et stramt bånd og stresset kroppsholdning for å eksitere hunden inn i en mer aggressiv tilstand.

Når man har forstått hvordan dette foregår, vil man skjønne at årsaken til aggressivitet når i bånd blir forverret av eiers misforståtte forsøk på å unngå situasjoner som kan utløse denne adferden.

 

For å løse et problem med aggressivitet og uønsket adferd, er stikkordet trening. Bruk god tid på å lære hunden din selvbeherskelse og grunnleggende lydighetskommandoer som du kan forsterke. Men viktigst av alt: belønn god oppførsel! Vær oppmerksom på tidlige signaler. Ingen hunder tilbringer hele livet i aggressive sinnstilstander. Lær deg hundens kroppsspråk når den er rolig og avbalansert, og hvilke forandringer som skjer når den går inn i en mer aggressiv sinnstilstand. Se etter forandringer på ører, hode- og nakkeholding, øyeform og uttrykk, forandringer i munn og værhår, hvordan halen bæres, samt generell kroppsholdning. Det er lettere å kontrollere adferden før den bryter fullt ut. Man kan få oppmerksomheten bort fra situasjoner som utløser aggressiv adferd ved å gi tillærte kommandoer i en lystig tone. Dersom mulig bør man snu og gå bort fra situasjonen – en hund kan ikke jobbe lystig med deg og samtidig være aggressiv. Endre kroppsholdning for å nøytralisere sinnstilstanden. Kroppsspråk er tross alt bare et utvendig uttrykk for ens sinnstilstand. Det er mulig å endre en sinnstilstand ved å endre kroppsholdning og vice versa. Det er derfor uttrykket ” stå rett, smil og du vil føle deg bedre” faktisk virker. Tenk deg hvor vanskelig det er å være sint dersom du sitter avslappet i en behagelig stol.

Man kan fysisk endre hundens kroppsholdning, og således også sinnstilstanden, ved å be den om å sitte. Dette er en nøytral, ikke-aggressiv posisjon. Samtidig kan man stryke hånden over ører, munn, hode og busten tilbake til en mer avslappet posisjon. Dette er ikke klapping, og målet er ikke å berolige hunden. Konsentrer deg om å endre hundens kroppsholdning ved å stryke bestemt samtidig som du ber hunden sitte uten å dra i båndet. Denne enkle metoden er veldig effektiv, men kanskje ikke alltid like enkel å utføre i stressede situasjoner, så husk på din egen pust og kroppsholdning. Vi mennesker har en tendens til å holde pusten og stramme musklene når vi blir nervøse. Siden hunden får dette med seg, er det desto viktigere å tenke på å puste riktig. Det enkleste kan være å synge en sang, eller fortelle hunden et eventyr. Dette høres kanskje dumt ut, men hvem har ikke snakket eller sunget for seg selv når en går alene i en mørk gate eller en mørk skog. Det har vel de fleste av oss gjort, og overraskende nok har det roet oss ned.

 

Husk at båndet må holdes løst da stramme bånd oppfordrer til aggressiv adferd. Be hunden om å sitte, og bruk gjerne båndet til å hjelpe hunden med å gjennomføre kommandoen. Det er da viktig at en slipper opp med en gang hunden adlyder. Dersom hunden ikke holder posisjonen, minner du den på hva den var blitt bedt om. Husk å bruke en rolig, avslappet stemme.

 

Som hundeeier er det viktig at du lærer deg forskjellen på aggresjon og en hensiktsmessig respons på frekkhet. Altfor mange hunder blir stemplet som aggressive når de i realiteten bare responderer på det som jeg vil kalle hundens versjon av frekkhet. Dette skjer oftest når andre hunder får lov til å hilse på alt og alle. Eier tillater at hunden deres får oppføre seg slik fordi de oppfatter hundens oppførsel som at den bare vil si ”hei”. Tenk deg at du er ute på tur, og så kommer plutselig en fremmed person og både kysser og klemmer deg. Hvis du da gir streng beskjed om at du ikke liker dette, samtidig som du dytter personen vekk, vil de fleste si at du gjør det som er nødvendig, og ikke nødvendigvis aggressiv. Ikke tillat hunden din å være frekk, og forsøk å beskytte din egen hund mot velmenende, men naive eiere som lar hunden deres få være frekke.

 

Heldigvis er det veldig sjelden at konfrontasjoner hunder imellom fører til alvorlige skader. Selv om det er skremmende når hunder glefser, knurrer og bjeffer, må man huske på at hundens adferd hovedsakelig går ut på å ha en kroppsholdning og vise trusler for å unngå reelle konflikter. Det er det samme når vi hever stemmen i når vi er sint på noen. Det betyr nødvendigvis ikke at vi vil starte en fysisk krangel. Hunden bruker sitt språk og vokalisering på samme måte. Dersom en fysisk konflikt oppstår vil de fleste hunder ikke ty til biting, og derfor ikke utføre alvorlige skader på den andre hunden. Når man vet dette, er det lettere å forholde seg rolig, og ikke forestille seg det verste. Som eier bør man aldri gå mellom hunder som har startet en fysisk konflikt. I slike situasjoner kan man selv risikere å bli bitt.

  1. anita

    Jeg har nettopp fått en hund. Den er aggressiv uansett hvem som går med den.
    Forsøker man å slakke på båndet vil den forsøke å angripe. Sitte? Vel, om jeg noen sinne får kontakt med dyret når den er i «angrep» skal jeg forsøke å få kontakt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *