Alderen innhenter også hunden

posted in: Hund, PÅ FREMSIDEN | 2

Det merkes at høsten har kommet til Vestlandet. Vi har hatt en fantastisk sommer i år, med fint vær og varme temperaturer. Dagene blir kortere, og kveldene blir mørke og kalde. Regnet som pisker mot ruten og vinden som smyger seg iskaldt inn mellom klærne gjør at vi helst vil holde oss inne. Det samme gjelder for kjæledyrene våre.

Jeg har selv en gammel hund som liker best å ligge foran en varm peis når været stormer som verst rundt hushjørnene. Vivvi har nettopp rundet 13 år, og til tross for en høy alder vil jeg si at hun holder seg godt. Som mange andre aldrende hunder sliter også Vivvi med artrose, og det er vel ikke til å stikke under en stol at hun også har litt for mye vekt på kroppen. Også dette er et problem vi ser oftere og oftere hos våre firbeinte venner. Forskning viser at så mange som 50 % av hunder over 7 år sliter med artrose, og det er vitenskapelig bevist at vektreduksjon i seg selv har en smertestillende effekt. Så hvorfor er det så vanskelig å slanke hunden sin når man vet at det vil gi helsemessige fordeler? Selv unnskylder jeg Vivvis overvekt med at hun er lite aktiv, er sterilisert og får litt for mye mat (”jeg synes jo synd på henne når hun er så sulten”).

20141119_Vivvi copySom veterinær vet jeg at gamle hunder lett blir passive dersom man ikke gjør dem til en aktiv del av livet sitt. Risikoen for at de kan bli senile øker også dersom de er passive. En senil hund gjenkjennes ved at den reagerer langsomt, blir innadvent og gjør rare ting den aldri har gjort tidligere.

Vivvi og jeg gjør mye sammen, til tross for at hun ikke orker å gå så lange turer lenger. Hun er med og henter posten, er med ut med bosspannet og er med på jobb hver eneste dag. I løpet av dagen går vi flere korte turer i skogen da det er tydelig at det er bedre for henne å gå på mykt underlag. Jo lenger hun kan holde i gang muskler og ledd, desto bedre. Og som engelskmennene sier: ”Use it or lose it”!! Jeg ser tydelig bedring på Vivvi når hun får holde seg aktiv.

At gamle hunder blir litt stive og støle er ikke uvanlig. Som eier av en gammel hund er det mye du kan gjøre for å gi hunden et behagelig og lykkelig liv de siste årene. Dersom hunden for eksempel får vondt i leddene, finnes det gode medisiner for å lindre smerte.
Det er også viktig at du holder hunden i god fysisk form, og fremfor alt passer på at den ikke blir overvektig. En glad hund trenger å aktiviseres – ikke bli en passiv innredningsdetalj i hjemmet.

Når hunden blir eldre, kan det være fornuftig med en seniorkontroll hos din veterinær. Dersom hunden for eksempel blir stivere, tynnere, slutter å spise, har økt matlyst, blir matt i pelsen eller slapp, er det absolutt å anbefale en undersøkelse hos veterinæren for å utelukke sykdom, samt spare hunden for unødig lidelse.

2 Responses

  1. Moa

    «Use it or lose it» – så sant som det er sagt! Fin blogg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *