Da Yamira spiste peanøtter

Tenk deg at du kommer hjem seint på kvelden og finner en slapp hund som har forsynt seg godt av lørdagsgodtet på stuebordet. De fleste med hund har nok opplevd dette, men heldigvis er det ikke ofte at dette får alvorlige konsekvenser for hunden. På lørdag, derimot, skjedde noe som skulle vise seg å få alvorlig konsekvenser for Yamira, hunden til Kjersti.

Da Kjersti kom hjem lørdag kveld, hadde Yamira forsynt seg godt av en skål med peanøtter som stod på stuebordet. Søndag morgen begynte hunden å vise tegn på magesmerter, og smertene ble bare verre utover morgenen. Hun viste tegn til voldsomme ubehag, og forsøkte gjentatte ganger å kaste opp, uten at det kom opp annet en noe slim. Kjersti forsøkte å kjenne på magen, men denne var veldig øm, og større enn den pleier. De fleste vil allerede nå ha en mistanke om hvilken diagnose som er årsak til problemet. I hvert fall når det nevnes at Yamira er en schæferhund. Etter undersøkelse på klinikken med påfølgende røntgenbilder ble det konstatert magedreining. Dette er en alvorlig diagnose som krever rask handling for at pasienten skal ha en sjanse til å overleve.

 

IMG_3136
På dette bildet ser vi en stor, gassfylt magesekk, og gassfylte tarmer.

 

Magedreining er en livstruende tilstand som hovedsakelig affiserer store hunderaser med dyp brystkorg, hvorav de vanligst er :

  • Grand Danois
  • Schæfer
  • Irsk setter
  • Gordon Setter
  • Weimaraner
  • St. Bernard

 

Magedreining oppstår når gass fyller magesekken, som deretter vrir seg rundt sin egen akse. Som et resultat vil øvre og nedre del av magesekken bli blokkert slik at gass ikke kan passere. Gassutvikling i magesekken gjør at den blir større, og hunden vil forsøke å kaste opp uten at det kommer noe opp. Hunden kan få pusteproblemer ved at magesekken trykker på mellomgulvet. Vanligvis vil man også se en utspilt buk.

Da magedrening er en livstruende tilstand, er det viktig at man kontakter veterinær snarest dersom denne tilstanden mistenkes. Behandlingen går ut på å tømme magesekken for gass og matrester, og i Yamiras tilfelle var magen fylt med peanøtter og seigt slim. Prosedyren ble gjennomført som en akutt operasjon, og Yamiras magesekk ble tømt for matrester, og spylt gjentatte ganger med rent vann. Til slutt ble den sydd fast i korrekt posisjon. Dette for å forebygge eventuelle tilbakefall.

IMG_3135
Yamira fikk være hjemme mens hun fikk støttebehandling i form av intravenøs væskebehandling

Som for alle hunder som rammes av magedreining, var dette en belastende tilstand for Yamira. Heldigvis fikk hun rask behandling slik at påkjenningen ikke ble for stor på kroppen. Mange ganger ser vi en voldsom påkjenning på hjerte, sirkulasjon og magesekk. Det er derfor viktig med riktig støtteterapi i form av intravenøs væsketerapi, smertebehandling og overvåking for å sikre at hunden skal bli bra igjen. I Yamiras tilfelle endte det hele godt, og hun fikk reise hjem uten varige mén. Dette mye takket være at Kjersti raskt skjønte alvorligheten av hundens tilstand. Hele utviklingen fram til omdreiningen kan gå fort, og dersom man ignorerer eller ikke forstår hva som skjer kan hunden dø på bare noen timer. Det er derfor viktig at man oppsøker veterinær så raskt som mulig.

 

Yamira kom seg raskt etter operasjonen, og er her avbildet med en body som brukes for å hindre at hun skal slikke på såret.
Yamira kom seg raskt etter operasjonen, og er her avbildet med en body som brukes for å hindre at hun skal slikke på såret.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *