Flåttsesongen er i gang!

Vi kan vel alle være enig om at flåtten er ekkel, og en parasitt man ikke vil finne verken på seg selv eller på dyret sitt. Vi hører ofte om mennesker som blir syke med borrelia som følge av flåttbitt. Det er viktig å påpeke at det ikke er flåtten i seg selv som er farlig, men derimot smitte som flåtten bærer på. Derav navnet flåttbårne sykdommer.

Borreliose har nå fått rotfeste som en uhyggelig sykdom hos mennesker. I tillegg sees babesiose (blodpiss) hos storfe, og sjodogg hos småfe (hovedsakelig lam). Det finnes også flere flåttbårne sykdommer i andre deler av verden, men på grunn av hyppigere reising med kjæledyr, samt endring i klima er det nok bare et tidsspørsmål før flere flåttbårne sykdommer krysser våre landegrenser.

Hos våre kjæledyr er borreliose sykdommen vi frykter, og flere har nok opplevd at hunden deres har blitt syk dom følge av denne sykdommen. Når det er sagt, har det de siste årene vært forsket en del på denne sykdommen hos hund. Per dags dato har man faktisk ikke klart å påvise klinisk sykdom hos hund som følge av borreliasmitte. Årsaken til dette vites ikke, men det antas at sykdommen tar lang tid for å utvikles, og at forsøkene ikke har vært av lang nok varighet. Det er fortsatt en del ubesvarte spørsmål med tanke på borreliose, og vi håper at vi vil være mer kunnskapsrike i fremtiden. Om borrelia fører til sykdom hos hund og katt er fortsatt usikkert, og det er derfor viktig å beskytte dyrene mot flåtten. Ikke minst for å indirekte beskytte oss selv. Ved å forhindre flåttbitt på våre kjæledyr, minsker vi risikoen for at dyrene tar flåtten med seg inn i huset.

Det er nå mange typer flåttmiddel på markedet, både medikamentelle og ikke-medikamentelle. Sistnevnte har ikke bevist effekt, og vil derfor ikke være anbefalt fra et veterinærmedisinsk synspunkt. Halsbånd til hund og dråper til både hund og katt har lenge vært på markedet. I tillegg har det nå kommet tabletter til hund. Disse har en varighet på opptil tre måneder, og tilbakemeldingene er så langt veldig gode. Det er viktig å huske på at det kan være bivirkninger forbundet med flåttprodukter, og noen dyr kan også være allergisk mot de ulike virkestoffene. Det er derfor viktig å rådføre seg med dyrehelsepersonell for å finne frem til hva som er riktig flåttbeskyttelse for ditt dyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *