Det enkle er ofte det beste

Fysisk aktivitet er like viktig for hunden som det er for deg. Ved å sikre at hunden får rett type trening har du kommet langt når det gjelder å holde hunden din i form.
Det blir ofte sagt at hunder er ganske lik oss mennesker. Det er så absolutt sant – på flere måter. En stillesittende livsstil er ikke bra for mennesker, ei heller for hunder. Fysisk aktivitet kan være med på å forebygge sykdom samtidig som det gjør at hunden din både ser bra ut og føler seg bra. Når det er sagt, finnes det både passende og upassende måter å trene på. Både for deg og din hund.  Ved å lage et skikkelig treningsprogram for din hund kan du legge til rette for et langt, sunt og lykkelig liv for din hund.
Spaserturer
Det å gå på tur er en av de sunneste og mest effektive former for trening, både for hunder og mennesker. Det er også enkelt og hyggelig, samtidig som man ikke behøver ekstra treningsutstyr. Det fine er at du som eier vil nyte like godt at denne type trening. Australske studier har vist at hos familier med hund var sannsynligheten for overvektige barn halvert sammenlignet med familier uten hund. Forskerne fant også ut at 70% av hundeeiere får minst 150 minutter med trening hver uke, mens bare 40% av de som ikke eier hund får det samme.
For å få mest mulig at av et treningsprogram bestående av spaserturer bør man beregne minst 30 minutters tur daglig. Forsøk å gjøre dette til en daglig rutine. Ved å gå tur til samme tid hver dag vil hunden begynne å forvente tur, slik at hunden vil presse deg ut de gangene du egentlig ikke har lyst.
Aktiviteter sammen med hunden
For de fleste hunder vil all form for aktivitet være gøy, og dersom aktiviteten involverer hundens beste venn, nemlig deg, vil treningen være ekstra spesiell. Aktiviteter som for eksempel apportering med ball eller frisbee gir flere fordeler i form av glede og trening for hunden. Når det er sagt, er det ikke alle hunder som vil nyte godt av for mye av denne form for trening. Blogginnlegg om dette kommer i løpet av kampanjeperioden. I løpet av denne kampanjen kommer vi til å presentere mange ulike måter å trene sammen med hunden på.

Akkurat som oss mennesker, kan hunder få for mye av det gode. Men for lite fysisk aktivitet er IKKE bra. Så når vet man at man tilbyr hunden tilstrekkelig med fysisk aktivitet? Se etter disse tegnene på at hunden din får for mye eller for lite aktivitet.

 • For lite aktivitet:
  Overvekt
  Hyperaktivitet
  overdreven tygging/biting
  graving
  bjeffing
  Hunden får ikke utløp for mye oppbygget stress
 • For mye aktivitet:
  Hunden begynner å sakke av på tur, eller plutselig legger seg ned
  Overdreven pesing, tungpustet eller anstrengt pust
  Klarer ikke slappe av etter trening/tur
  Tydelige tegn på ubehag eller agitasjon
  Tegn på lammelse
Om lag 1-2 timer med fysisk aktivitet daglig vil være tilstrekkelig for de fleste hunder. Dette varierer selvfølgelig med rase, alder og helsestatus. Kortsnutete hunderaser, som for eksempel mops og bulldog, er ikke like tolerante over for aerob trening (løping, svømming, spaserturer)som langnesete hunder (Retriever og Collie). Vanligvis vil en voksen hund både trenge og tolerere mer fysisk aktivitet enn en eldre hund eller en valp.
Bruk sunn fornuft.
Hunden din er et unikt individ, akkurat slik som du. Det er derfor viktig at du finner en type trening som passer din hund, og som hunden din vil trives med. Husk å tilrettelegge for hundens form før man starter på et treningsprogram. Dersom hunden din er overvektig eller i dårlig form, er det viktig å begynne rolig. I mange tilfeller kan det også være aktuelt med en helseundersøkelse av hunden utført av en veterinær.
Bare hopp i det
Fysisk aktivitet fører til en glad og sunn livsstil for både deg og din hund. Så hva venter du på? I hele april kjører vi ”kom i form”-kampanjen vår. I denne perioden ønsker vi bilder av dyret ditt på tur eller trening. På instagram bruker du #knarvikdyr, eller så kan du sende oss bilder på mail: knarvikdyreklinikk@gmail.com. Vi trekker en vinner av fotokonkurransen i når kampanjen er over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *