En utfordrende tannstilling

Mira kom første gang til oss ved 12- ukers vaksinen. Som alle valper, og for øvrig også alle voksne dyr, gjennomgikk Mira en grundig helsesjekk før hun ble vaksinert. Det ble da funnet at hun var noe trangbitt. Det vil si at tennene i underkjeven blir ”innestengt” av hjørnetennene i overkjeven. Ettersom melketennene ikke så ut til å gjøre så stor skade, ble det avventet videre undersøkelser til melketennene hadde falt ut. Tiden gikk, og plutselig var Mira blitt en flott hund på 6 måneder. Ved halvtårskontrollen på klinikken ble tannstillingen vurdert nøye, og det ble også da funnet at hun var trangbitt i underkjeven. I slike tilfeller kan det å leke med en liten ball nesten fungere som tannregulering da presset fra ballen tvinger tennene utover og etterhvert i normal stilling. Denne type behandling hadde ikke hatt noen effekt på Mira, og den trange feilstillingen hadde gjort at den ene hjørnetannen i underkjeven traff ganen når munnen ble lukket. Over tid har tannen gjort såpass skade på ganen at et hull har oppstått.

 

Miratann
I ganen ser man tydelig hullet som den feilstilte tannen har laget.

Ved denne type feilstillinger er alternativene å regulere, trekke eller korte ned tannen. Her på klinikken har vi god erfaring med å korte ned tannen slik at den ikke gjør skade på omliggende vev i munnhulen. Dette ser også ut til å gi et godt resultat som hunden kan leve med uten problemer. I Miras tilfelle var nedkorting av tannen vurdert som det beste alternativet. Hos en ung hund som Mira vil nedkorting føre til at rotkanalen åpnes, noe som igjen fører til at tannen må rotfylles. Her på klinikken er vi så heldig at vi har en dyktig tannlege som kommer inn for å utføre disse inngrepene.

 

IMG_3715
Tannlege Iris får jobbet i ro og mak mens Ingrid passer på at hunden er godt bedøvet og smertestilt.

For at Iris skal få gjøre en god jobb, er det viktig at hunden er godt bedøvet under hele prosedyren. Dette innebærer anestesi og god smertelindring, og vår dyktige dyrepleier, Ingrid, overvåket Mira under hele prosedyren. Underveis i prosessen blir det jevnlig tatt røntgenbilder for å påse at roten behandles og fylles optimalt. Enkelt fortalt begynner prosedyren med at den aktuelle tannen kuttes tilstrekkelig, før roten gjennomgår en grundig rens, både manuelt og kjemisk. Eventuelle blødninger i tannroten kontrolleres og stoppes om nødvendig. Når tannroten er ren, fylles så den tomme rotkanalen med et spesialmateriale som kalles guttaperka. Til slutt forsegles åpningen ned til rotkanalen, slik tannen får et nesten normalt utseende.

 

IMG_3723
Lars-Fredrik assisterer tannlegen når det skal tas røntgenbilder.

 

Miratann1
Røntgenundersøkelse er et godt hjelpemiddel for å sikre et godt resultat.

Det er selvsagt flere andre tilstander, enn det vi så hos Mira, der rotfylling kan være en god løsning. Fordelen med rotfylling er at tannen bevares, og vi synes det er viktig å alltid vurdere muligheten for å bevare en tann fremfor å trekke den.

Vi minner om at vi tilbyr gratis tannsjekk på vår klinikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *