Kalvens første åndedrag

Det har vært stille på bloggfronten vår den siste tiden. Dette skyldes travle dager og netter med fødselshjelp for mange av lammene som kom til verden denne våren. Dere har kanskje fått med dere de koselige bildene og filmene vi har publisert av nyfødte lam både på facebook og på instagram? Denne dele av jobben vår må sies å være en av de mest givende. Det er ingenting som slår følelsen av å ha bidratt til nytt liv. Denne følelsen ønsker vi å dele med dere gjennom denne filmen av en kalv som blir født. For mange kan det virke hardt og brutalt, men husk at dette er en helt normal del av livet. Normal fødsel er en kontinuerlig prosess, og kan for enkelhets skyld deles inn i tre stadier. Disse stadiene er like for alle dyr, men i dette innlegget har vi valgt å fokusere på kalving.

_DSC2582

Den første stadiet kalles oppblokkingsstadiet, og varer fra et par timer til et halvt døgn. I dette stadiet utvider børhalsen seg til samme størrelse som resten av fødselskanalen, slik at kalven kan passere. Yngre dyr kan i dette stadiet vise tegn til smerter og rier ved at de er urolige, legger og reiser seg, trykker og løfter på halen. Ikke alle eldre dyr vil i oppblokkinsstadiet vise tegn til at fødselen er i gang. Når fosterhinner fylt med fostervann kommer til syne i fødselskanalen, er oppblokkingsfasen over. Det neste stadiet kalles utpressingsstadiet, og innebærer at dyret har kraftige rier. Det vil her vanligvis raskt komme fosterdeler til syne i kjønnsåpningen, men i noen tilfeller kan det ta opptil 2 timer med kraftige rier før fosterdeler blir synlige. Som oftest kommer kalven ut med frambeina og hodet først, og det kan ta tid å få disse delene ut gjennom den ytre kjønnsåpningen. Når hodet er ute, kommer vanligvis resten av kalven ut ganske raskt. Dette stadiet tar som oftest under to timer, men kan også ta noe lenger tid uten at det er noe galt. Som oftest vil yngre dyr bruke noe lenger tid enn eldre dyr. Etter at kalven er ute skal etterbyrden ut i det som kalles etterbyrdstadiet. I løpet av 6-12 timer vil fosterhinnene løsne og komme ut.

Gjennom hele kalvingen er det flere ting som kan gå galt, og det er som oftest da at vi som veterinærer blir tilkalt. Heldigvis tilhører fødselsvansker sjeldenhetene, og som oftest klarer kua å kalve helt på egenhånd. I filmen ser vi at kua får litt hjelp, men i dette tilfellet hadde nok kua klart seg selv også.

 

2 Responses

 1. Agnetha

  Flott video av et nytt liv.
  Gleder meg til kalvingsperioden hos oss starter og håper at alle kalvene kommer til verden friske og fine!

  • Knarvik Dyreklinikk

   Ja, det er alltid kjekt når det går bra med både ku og kalv 🙂
   Lykke til med kalvingsperioden, når den tid kommer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *