Forgiftning – en eiers verste mareritt

La meg begynne med å fortelle dere en liten hemmelighet: Dr. Google har ikke alltid rett!

Som veterinær er det ofte frustrerende å høre at dyreeiere har funnet informasjon (eller skal jeg si misinformasjon) på internett. Med mindre informasjonen kommer fra en pålitelig kilde, skal man ikke tro på alt man leser. Dette er spesielt viktig når det gjelder medisinsk behandling av ditt kjæledyr, eller et familiemedlem, for den saks skyld.

Som veterinær ser jeg ofte kjæledyr, da spesielt hunder, som ved uhell spiser giftige komponenter. Dette fordi vanlige husholdninger inneholder ting som potensielt kan være giftig for ditt kjæledyr. Slike ting kan inkludere rosiner, druer, sjokolade, medisiner, kjemikalier osv. Vi på klinikken hører ofte om eiere som fortvilet forsøker å få kjæledyret sitt til å kaste opp hjemme. Mange ulike metoder blir forsøkt, hvorpå den vanligste er å gi hunden salt. Det er viktig at man som dyreeier er klar over at noen metoder kan være livstruende, farlige, gjøre dyret verre, eller rett og slett ikke virke. Så når det kommer til å fremprovosere oppkast hos ditt kjæledyr, er det viktig at du som eier håndtere situasjonen riktig. Dersom dyret ditt har fått i seg noe giftig, bør du alltid ringe veterinæren eller giftsentralen (https://helsenorge.no/Giftinformasjon) først. Dette fordi du noen ganger kan gjøre mer skade enn godt dersom du induserer oppkast når det ikke er passende.

 

Oppkast1
Denne hunden hadde spist store mengder sjokolade, men takket være rask indusering av oppkast gikk det veldig bra.

 

 

Vi anbefaler ikke å få dyret til kaste opp ved følgende forgiftninger:

  • Etsende kjemikalier – disse kan gjøre mer skade på spiserøret dersom man får dyret til å kaste opp.

Eksempel på etsende kjemikalier er ovnsrens, batterier, plumbo, sminkefjerningsprodukter osv.

  • Hydrokarboner eller oljeprodukter – disse oljebaserte substansene kan lett inhaleres ned i lungene, noe som vil kunne medføre alvorlig lungebetennelse.

Eksempel på slike produkter er parafin, bensin, motorolje osv.

 

Ved forgiftninger hos hund skal man kun indusere oppkast dersom:

  • Det hunden spiste er giftig
  • Det er mindre enn to timer siden hunden spiste noe giftig
  • Hunden er asymptomatisk (at den ikke har symptomer på forgiftning)
  • Hunden er frisk og ikke i fare for å inhalere oppkastet (for eksempel brachycefale raser har ofte lettere for å inhalere sitt eget oppkast).

 

oppkast2
Mange har hydrogenperoksid i hus, men husk alltid å kontakte veterinær før du gir hunden dette.

 

Mange hundeeiere har hørt at man kan bruke salt som oppkastmiddel, men dette stemmer ikke. Det eneste trygge oppkastmiddelet ”til bruk hjemme” er faktisk bare 3% hydrogenperoksid. Dette kan kjøpes på apoteket, og har lenge blitt brukt som munnskyllevann i en utvannet løsning.

Følgende metoder skal aldri brukes for å få hunden din til å kaste opp:

  • Stikke fingen bak i svelget – Ja, dette fungerer på oss mennesker, men ikke på hunden din!
  • Sennep
  • Salt – bivirkninger som følge av økt saltnivå i kroppen
  • Hostesaft – noen typer har tidligere blitt brukt som oppkastmiddel, men dette er ikke lenger å anbefale.

Igjen, alltid forhør deg med veterinæren eller med giftsentralen før du induserer oppkast hos hunden din. Noen ganger kan det være for sent, mens andre ganger kan det gjøre mer skade dersom oppkast induseres.

Katteeiere børe være obs på følgende: Det er ingenting du trygt kan gi til din katt dersom den har spist noe giftig. Produkter som salt, sennep, hostesaft og hydrogenperoksid er ikke trygt å gi til katter. Dersom katten din har spist noe giftig, må du oppsøke veterinær snarest. Veterinæren har medisiner som raskt og effektivt indusere oppkast.

For de av dere som er hundeeiere, og som kanskje har lang vei til veterinær dersom uhellet skulle være ute, er altså hydrogenperoksid et alternativ. Men husk på at for mye hydrogenperoksid kan gi både blodig og ukontrollert oppkast. Det er derfor viktig å alltid bruke nøyaktig dose. Som en generell regel kan man bruke cirka 1-2 ml per kilo. Det vil si at dersom hunden din veier 20 kg, kan du gi 20-40 ml av fersk, ikke utgått, hydrogenperoksid i munnen som en engangsdose. For å gjøre doseringen lettere, kan man huske på at en spiseskje rommer 15 ml, mens en teskje rommer ca 5ml. Er man i tvil, skal man uansett alltid ringe veterinæren før man setter i gang med egenbehandling hjemme.

Ved spørsmål eller bekymringer angående ditt kjæledyr, er du alltid velkommen til å kontakte oss. Og husk på at veterinærer, dyrepleiere og annet dyrehelsepersonell er den beste kilden når det gjelder å sikre dyret ditt en god helse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *