Fôring av toppidrettsutøveren

Høsten er en vakker årstid med frisk luft, flotte farger og nydelig natur. De fleste av oss nyter naturen på denne tiden av året ved at vi oppsøker fjell og skog når arbeidsdagen er slutt. For mange av våre firbeinte venner er høsten høysesong for arbeid, og det kreves ofte mye av dem. Både gjeterhunder og jakthunder er for mange den viktigste investeringen og den mest effektive arbeidskamerat en sauebonde og en jeger kan ha. Men for at disse hundene skal kunne prestere optimalt, må blant annet ernæringsbehovet være tilfredstilt. Både jakt- og gjeterhunder forbrenner ekstreme mengder kalorier i løpet av en arbeidsdag, og skal dette behovet dekkes kreves det at hunden må spise opptil fire ganger så mye av sin daglige mengde med vanlig hundefôr. For normale hunder vil slike mengder overskride hva hunden er i stand til å få i seg. Det er derfor viktig at man erstatter det vanlige tørrfôret med høyenergifôr i perioder med høy aktivitet.

 

Riktig fôring er viktig for at jakthunden skal kunne prestere optimalt. Foto: Eukanuba
Riktig fôring er viktig for at jakthunden skal kunne prestere optimalt. Foto: Eukanuba

Det er viktig at hundens fôr inneholder riktig balanse mellom animalsk protein og fett, samt at den får tilstrekkelig vann. Nok hvile er også viktig. Når disse kriteriene oppfylles vil hunden din kunne prestere optimalt gjennom hele sesongen, enten det være som gjeterhund eller som jakthund. I perioder med mye aktivitet kan det være lurt å gi hunden mindre, men oftere måltider slik at blodsukkeret holder seg stabilt. Det finnes også mange kaloririke typer fôr som med god effekt kan gis i perioder der det kreves mye av hunden. Vi ved Knarvik Dyreklinikk fører slike typer fôr, og vi vil hjelpe deg med å finne det fôret som vil passe best til din hund og deres formål.

Ifølge Eukanuba har internasjonal forskning vist at dersom fôrets sammensetning av omega 3 og omega 6 ikke er optimal, vil hundens luktesans kunne bli redusert med opptil 50%. Det sier seg selv at dette ikke er særlig gunstig for en jakthund som er ekstra avhengig av god luktesans i jaktsesongen. Godt kvalitetsfôr er derfor en billig forsikring for å sikre at hunden vil prestere optimalt.

 

Under sankingen er det like viktig med med påfyll av energi til hunden som til oss. Små energirike måltider er med på å holde hundens blodsukker oppe, slik at prestasjonen holdes optimal.
Under sankingen er det like viktig med med påfyll av energi til hunden som til oss. Små energirike måltider er med på å holde hundens blodsukker oppe, slik at prestasjonen holdes optimal.

 

De beste hundene trenes opp i god tid før sesongen starter, slik at formen skal være på topp når jakten eller sankingen starter. Det er derfor viktig å starte med mer energirikt fôr tidlig slik at hunden ikke mister energi og blir sliten allerede før sesongen starter.

 

Kilde : Eukanuba

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *