Box Jump Challenge

Ny uke, nye treningstips.

I dag har vi valgt en øvelse som er morsom både for hund og eier, og som er god trening for muskulaturen i beina.

Øvelsen utfordrer både kondisjon, spenst, koordinasjon og egen kroppsvektstyrke.

Så hvorfor ikke finne et egnet sted på turen hvor du kan gjøre denne øvelsen?

Apportering med innlagt trim!

De fleste hundeeiere bruker eller har brukt ball- og pinnekasting til aktivisering og lek av hunden sin. Noe de fleste ikke er klar over er at det faktisk er ganske unaturlig for hunder å løpe å etter baller og pinner om og om igjen. Ved denne form for lek kan jaktinstinktet lett ta overhånd, noe som fører til en mer stresset enn fornøyd hund.

 

Hunder som lever vilt vil under jakt snike seg tett opp mot byttet, for deretter å gå til angrep. I kroppen produseres det store mengder adrenalin slik at hunden har nok styrke og utholdenhet til å nedlegge byttet. Denne form for utblåsing krever mye av hunden slik at den i etterkant bruker tiden på hvile i form av spising og gnaging av bein, samt at de vil sove i dagevis. På denne måten vil de få ned stressnivået og rense kroppen for adrenalin.

Når vi kaster til hunden vår stimuleres jaktinstinktet på samme måte, og adrenalinnivået stiger. Dersom dette gjentas over en lengre periode, kanskje flere ganger i uken, så rekker ikke stressnivået å reduseres til normale nivåer. I verste fall vil hunden etter hvert utvikle symptomer på kronisk stress.

Hos noen hunder kan denne form for aktivisering virke mot sin hensikt. Disse hundene vil bli fysisk slitne, men da kroppens stressnivå stiger har hunden vansker med å roe seg ned i etterkant.

 

Slike hunder vil nyte godt av andre former for aktivisering. Under nevnes noen:

 

Spor

Dette er noe alle hunder kan gjøre, og som de fleste liker. Det er en super aktivitet der de virkelig får brukt hodet og sin medfødte luktesans. Det er ikke noe som er kjekkere enn å se en hund som har gått sitt første vellykkede spor. Den simpelthen stråler av selvtillit og det er tydelig at den får en god mestringsfølelse.

 

Godbitsøk

Dette er en fin og rolig aktivitet der hunden bruker hodet og luktesansen. Her er det bare å strø godbiter utover marken, eller gjemme de rundt omkring ute eller inne, her er det bare til å bruke fantasien. En fin aktivitet som senker stressnivået.

 

Beriket miljø

Man kan berike miljøet ved å la hunden få utforske nye ting. Man kan for eksempel finne fram masse rart fra bod, bil, kjeller og loft, og sette det ut i hagen. Det kan være ting hunden din kan klatre, smake og gå på, og som lager lyd. Topper du det med litt godbiter gjemt rundt omkring og lar hunden få undersøke i ro og fred uten mas og kommandoer, så blir dette en kjekk og morsom aktivitet for hunden. Dette er en type mental trening som passer utmerket for valper, unghunder, og hunder som trenger miljøtrening og styrket selvtillit.

 

Hunder blir generelt roligere og mer tilfreds hvis du erstatter ball- og pinnekasting med mentale aktiviteter 🙂

 

Har du spørsmål eller ønsker ytterligere informasjon sa er du velkommen til å ta kontakt 🙂

 

Mai-Linn, dyrepleier og hundeadferdskonsulent.

Overvekt hos hund og katt

Tenk deg at du bor hos mennesker som har full kontroll på hvor mye du spiser, hva du spiser, hvor mye du trener og hvor mye du får være utendørs. For oss mennesker er dette en tanke som er helt uvirkelig, og for de fleste vil dette oppfattes som et fengsel. Men dette er faktisk realiteten for flesteparten av norske kjæledyr. Mange katter bor hele livet innendørs, mens andre aldri får komme inn i huset. Noen hunder luftes kun ved at de sitter fastbundet utenfor huset, mens andre igjen har et friere liv. Det jeg prøver å få frem er at vi har dyr i vår varetekt, og de er totalt avhengig av oss mennesker. Dette gjelder også mat. Mange lar hunden eller katten ha fri tilgang på fôr, mens andre igjen får måltider til visse tider på døgnet. Som dyreeier er men da ansvarlig for at dyret får tilstrekkelig med næring, verken mer eller mindre.

Vi mennesker liker å gi dyrene våre mat og godbiter, og det gleder oss å kunne få gi dyrene noe godt. Men noen ganger kan nok mat fort bli for mye mat, og som et resultat av dette blir dyret overvektig. Overvekt skyldes, som alle vet, at man spiser mer enn man forbruker. Næringen dyret får i seg skal dekke behovet for vedlikehold, vekst (hos unge dyr), melkeproduksjon (hos diegivende tisper) eller jobb (trening, turer etc). Tilstrekkelig mosjon er derfor en viktig faktor for å kontrollere vekten på dyret, og da spesielt dersom dyret er veldig glad i mat.

 

www.seniorpetproducts.com
For mye mat kan gjøre dyret overvektig www.seniorpetproducts.com

Er man overvektig selv, har man gjerne skylden selv. Dette gjelder ikke for våre kjæledyr. Dersom hunden eller katten din er overvektig, er det du som eier som er ansvarlig. ”Men dyret kan jo velge å slutte å spise når det er mett”, tenker du. Man forstår kanskje dette bedre dersom man tenker på hvordan de fleste dyr blir fôret. Hundeeiere blir oppfordret til å sette fram et visst antall måltider til dagen, og helst ta det vekk igjen dersom hunden ikke spiser. Etter hvert vil hunden skjønne at om den ikke spiser det den får servert, så vil den ikke spise i det hele tatt. Dette kan i verste fall gjøre glupske hunder enda mer glupske, og etter hvert vil overvekt kunne bli et faktum.

 

Det antas at 20-40% av hunder og katter i dag er overvektige, men mange av disse hunde-og katteeierne er ikke klar over at deres eget dyr er overvektig. Som hos mennesker, er det flere helseproblemer forbundet med overvekt. De vanligste sykdommene inkluderer diabetes, hjerte- og karsykdommer, endret pustemønster, hudproblemer, halthet som følge av stor belastning på leddene og risiko for å legge dyret i narkose.

 

Som dyreeier har man et ansvar for å sørge for god dyrevelferd, noe som innebærer at dyret holder seg friskt. Dersom dyret ditt er overvektig, bør du tenke langsiktig i forhold til vektreduksjon. Slankingen bør foregår gradvis, og gjerne over en periode på seks måneder eller mer.

 

For å lykkes er det viktig at man velger riktig slankefôr, foretar kontrollert slanking over tid, har god oppfølging, og at både eier og familie er motivert.

 

Vektreduksjon på et kjæledyr er tidkrevende, og et prosjekt som inkluderer hele familien. Det er derfor viktig med motivasjon og disiplin, slik at godbiter og småspising ikke ødelegger for vektnedgangen. Ved å gi dyret vårt godbiter, viser vi det kjærlighet, så det føles derfor vanskelig å ikke gi hunden noe annet enn fôret. Sunne alternativer inkluderer gulrøtter, epler, agurk, popkorn uten salt eller hundekjeks beregnet på slanking.

 

På klinikken følger vi opp en del overvektige pasienter som skal ned i vekt. En slik oppfølging inkluderer hjelpemidler som vektreduksjonsskjemaer, fôringstabeller og spesialdesignet fôr for slanking av hund og katt. Vi anser denne oppfølgingen som viktig for å lykkes fordi man er nødt til å justere fôringsmengden etter hvert som dyret går ned i vekt. Slike vektkontroller foretas hver 7.-14. dag.

Mosjon er også viktig for å lykkes, og det anbefales at hunder får minst tre turer på ca 30 minutter hver daglig. Gjør disse turene til noe positivt, og kom dere gjerne ut i ulendt terreng. Dette styrker muskulatur, sener og ledd. Det er også lurt å utnytte ulike årstider, for eksempel svømming om sommeren og ski om vinteren.

 

www.doghint.com
Svømming er et godt alternativ til lufteturer om sommeren www.doghint.com

For å aktivisere katten sin kan man forsøke å lokke jaktinstinktet fram ved å bruke leker, samt gi den utfordringer i form av for eksempel klatring.

Husk at dyr som er kastrert behøver 30% mindre energi enn ukastrerte dyr, og at det er lettere å forebygge overvekt enn å slanke dyret.

I hele «kom i form» – kampanjeperioden vil vi ha gode tilbud på slankefôr. Kom gjerne innom for gode råd og tips.

Dagens utfordring – Planken

Bli med på Knarvik Dyreklinikks «Kom i Form»-kampanje. I hele april vil vi presentere gode tilbud, konkurranser, fôrtips og treningstips. Og vi blir veldig glad hvis du deler bilder av treningen med oss. #knarvikdyr (på instagram), Eller knarvikdyreklinikk@gmail.com. De beste bildene premieres godt 🙂

Aktivisering av katt

Aktivitet er viktig, enten katten aktiviserer seg selv ved jakt, lek eller ulike aktiviteter både innendørs og utendørs. Når det er sagt er det viktig å huske på at katten sover 12-18 timer per døgn. Katten tilhører kattefamilien, som inkluderer både tiger, løve og gaupe. Dette er arter som anatomisk sett er godt utrustet for spenst og sprint, og er derfor både slanke og smidige. Når katten jakter sniker den seg inn på byttet ved å gjemme seg, observere, smyge etter og deretter hoppe på byttet. På grunn av nettopp dette er det viktig å legge til rette for denne type adferd også for katter som hovedsakelig oppholder seg innendørs. Et såkalt ”jaktmiljø” kan man lage ved at katten har plasser den kan gjemme seg. Dette kan være esker, kartonger, under møbler, oppå skap osv. En annen aktivitet som er viktig for katten, er det å få kvesse klørne. Klorestativ og klatrestativ vil kunne tilfredsstille klorebehov, og forhåpentligvis la andre møbler være i fred. Det er viktig at man ved lek med katten ikke lar den bite eller klore oss. For å unngå at dette skjer kan man bruke et objekt som katten kan jakte på/leke med. Eksempler på dette inkluderer små baller, garnnøste eller hyssing, eventuelt med papp/papir i enden. Et annet alternativ som garantert vil vekke kattens jaktinstinkt er laserpenn. Katter synes ofte dette er kjempegøy, men man må ikke overdrive denne type lek med da katter bruker berøring som en viktig del av deres sanseorganer. Ha god tålmodighet i lek med katten. Den løper nødvendigvis ikke etter objektet med det første, men ligger på lur og venter på det rette øyeblikket til å angripe lynraskt. For å få tilfredsstilt kattens jaktbehov er det viktig at den får ”fange” noe. Avslutt derfor laserlek med å peke på en gjenstand som katten kan ”fange”. På denne måten har man aktivisert katten, samtidig som den har fått utløp for sin trang til å jakte. Når eier ikke er hjemme kan katten likevel leke med for eksempel aktivitetsball med godbiter inni, liten mus eller annet egnet leketøy.
Man har sett en markant reduksjon av overvekt hos katter som holdes innendørs dersom de får 15-20 minutters daglig aktivisering.

Intervalltrening – motbakkeløp

Det er mye likt mellom menneske og hund når det gjelder treningsprinsipper. Når hunden er med på lange turer i marka trener den på samme måte som deg. Dette sees for eksempel hos fuglehunder som har stor jaktlyst, og som mer eller mindre trener seg selv. Sledehunder gjennomgår skreddersydde treningsprogram før sesongen starter, og blir i så måte trent som idrettsutøvere. Dette forbereder dem på å takle store påkjenninger et løp innebærer, og de trener opp utholdenheten til å løpe opptil 100-150 km hver dag. Trekkhundene som deltar på slike arrangementer er trent spesielt for å ligge like under sin anaerobe terskel (nivået før melkesyre). Når du tar med deg hunden på treningstur kan det virke som om hunden tar i og løper fort, men som oftest holder den et rolig tempo. I motsetning til oss mennesker har hunder en svært høy makspuls. Ta en trekkhund, for eksempel. Dette er toppidrettsutøvere med hvilepuls på 30-40 slag i minuttet, og makspuls på over 300! Dette gjør at disse hundene har et enormt oksygenopptak. Hos de beste trekkhundene har man målt oksygenopptak på opptil 230 ml/kg/min. Til sammenligning er den uoffisielle verdensrekorden hos et menneske på 97,5ml/kg/min.

 

Akkurat som oss mennesker kan også hundene stivne. Dette gjelder spesielt dersom de er dårlig trent, for hunder er generelt flinke til å holde seg under melkesyrenivået. En sprek hund er resultatet av å trigge jaktlysten. For å få dette til må du være flink å ta den med på treningsturer. Fra naturens side er hunden en langdistanseløper som kan holde sakte fart over lengre strekninger. Den er utstyrt med muskulatur som utnytter fett som hovedenergikilde så lenge farten holdes på 30-40% av maks. En fuglehund, for eksempel, løper i 5-20 km/time avhengig av underlag, og den kan holde det gående i mange timer hver dag.

 

Som tidligere nevnt er det like viktig for alle typer hunder å være fysisk aktive som det er for mennesker. Dette er spesielt viktig når det gjelder den mentale helsen. En hund som er lite aktiv vil bli halvapatisk, og i verste fall deprimert.

 

En hund har i utgangspunktet større løpskapasitet enn oss mennesker, og det skal derfor godt gjøres å overtrene en hund. Når det er sagt kan en dårlig trent hund bli utmattet, og utvikle skader dersom den trenes for hardt. Eksempler på dette er hunder som deltar på jakt eller sauesanking uten tilstrekkelig opptrening før sesongen er i gang. Det er derfor viktig å trene opp hunden før sesongen starter, og å bruke den fornuftig.

Hunden blir hva du trener den til. Som tidligere nevnt er oksygenopptaket hos hunder høyt fra naturens side. Det er i tillegg veldig trenbart. Det siste gjelder også oss mennesker, og nettopp derfor fungerer intervalltrening utmerket på kondisjonen både hos mennesker og hunder.

 

Kilde: Dagens Næringsliv

Burpee Challenge

Det er lørdag, og været er ikke helt på topp. Men for de av dere som leste blogginnlegget vårt i går, så vet dere alle hvor viktig det er å komme seg ut på tur. For mange er ikke tur nok til å føle at man selv har fått trent skikkelig. Mange hundeeiere, meg selv inkludert, sliter med dårlig samvittighet for å gå på trening uten at hunden får være med. Selv har jeg en hund som har blitt gammel, og derfor ikke kan være med på joggeturer eller mer krevende turer i terrenget. Jeg har derfor utviklet min egen type for trening, såkalt ”dogfit”. Ordet har inspirasjon fra den amerikanske treningsformen crossfit, og de av dere som er kjent med denne type trening har nok alle hørt om burpees. En øvelse som er både elsket og hatet av de som har prøvd den. Hatet fordi den er forferdelig slitsom, og elsket fordi det er ufattelig deilig når man er ferdig. Men tilbake til meg og min hund, og treningsformen ”dogfit”. Hunden har på sine gamle dager blitt en meget bedagelig frøken, og liker helst å bruke god tid når vi skal ut på tur. Etter hvert som hun begynte å bli tregere ble jeg lei av å stadig måtte vente på henne. Det var da jeg kom på den geniale idèen om å trene mens jeg ventet. Så når jeg har jogget eller gått et stykke foran hunden min, stopper jeg opp og tar så mange burpees jeg klarer før hun tar meg igjen. På denne måten får hunden min kost seg på tur, og jeg føler at jeg får maks ut av treningen. Å trene burpees gir deg nemlig tre ting på èn gang – kondisjonstrening, spensttrening og styrketrening. I tillegg er øvelsen super for å bygge muskler og øke fettforbrenning. Det er en øvelse som ikke krever ekstra utstyr eller stor plass.

Slik gjøres burpees riktig:

 

Burpees

  • Start i oppreist posisjon
  • Gå ned i knebøy med hendene i bakken
  • Med hendene i bakken – hopp bakover med beina slik at du går i startposisjon til armheving
  • Ta en armheving, og hopp raskt opp i knebøystillingen
  • Skyt opp slik at du hopper, og land i oppreist posisjon

I den varianten som vises på videoen over, brukes hunden som et hinder man må hoppe over mellom hver repetisjon. Dette er mer mental trening enn fysisk trening, men hunden ser likevel ut til å kose seg mens du sliter deg ut.

Hvor mange burpees klarer du?