Kan katter klare seg med tre bein?

Det kan virke som et drastisk steg å amputere et bein på kjæledyret ditt, enten det skyldes en traumatisk skade eller en sykdom, men amputasjon har nå blitt en mer vanlig prosedyre enn det var tidligere. Amputasjon er en stor operasjon, men dersom resultatet blir at man fjerner et smertefullt bein kan det absolutt være det beste resultatet. Katter klarer seg fin med bare tre bein, noe Malin beviser bare uker etter operasjonen. Som Malin, vil de fleste katter etter en tilvenningsperiode kunne gjøre akkurat det samme som en katt med fire bein.

 

 

Historien om Malin startet for noen ukers tid siden. Eier hadde oppdaget at katten haltet på en framfot, og virket til å ha tydelige smerter. Til tross for smertestillende og ro viste ikke katten tegn til bedring. Mer inngående utredning i form av bl.a. røntgenundersøkelser viste store forandringer i Malins venstre framfot. Når skaden hadde oppstått vites ikke, men skaden var såpass stor at noe drastisk måtte gjøres for at Malin skulle få tilbake en god livskvalitet. Valget stod mellom å avstive ”håndleddet” i framfoten, eller rett og slett amputere hele beinet. Det er både fordeler og ulemper med begge prosedyrer, men i Malin sitt tilfelle ble amputasjon ansett som det beste alternativet. Eier til Malin har selv jobbet på dyreklinikk, og har derfor sett hvordan katter har taklet amputasjoner. Dette var med på å gjøre valget enklere. 

IMG_3678
Malin dagen etter operasjonen.

 

Amputasjon av et bein kan gjennomføres dersom kattens bein har blitt alvorlig skadet i en ulykke, eller om det for eksempel er kreft i beinet. I Malin sitt tilfelle var det mest sannsynlig en traumatisk skade som hadde ført til skadene i beinet.

IMG_3679
Malin får trøst av kompisen sin dagen etter operasjonen.

 

På operasjonsdagen kom Malin fastende til klinikken. Det vil si at hun ikke hadde spist mat i løpet av de siste tolv timer. At dyr kommer fastende til operasjoner er viktig for å unngå at dyret gulper opp mat når det ligger i narkose. Maten kan da lettere gå ned i luftveiene, slik at dyret vil kunne utvikle en alvorlig lungebetennelse.

Først gjennomgikk Malin en grundig helseundersøkelse, noe som var viktig for å påse at hun var i stand til å tåle den påkjenningen både selve operasjonen og det å ligge i anestesi utsetter kroppen for. Malin fikk så en injeksjon med beroligende stoffer før hun fikk ligge i rolige og mørke omgivelser slik at kroppen slappet godt av.

Under selve operasjonen ble Malin liggende i gassanestesi. Ved denne formen for anestesi puster pasienten inn en type gass som gjør at anestesi opprettholdes. I Malins tilfelle ble det også gitt intravenøs væsketerapi iblandet sterke smertestillende. Dette var veldig viktig for at katten skulle være smertefri både under operasjonen, og når den våknet opp igjen.

IMG_3680
Fem dager etter operasjonen.

 

Da Malin våknet opp igjen etter operasjonen manglet hun en framfot. Hun virket rolig og smertefri, og det gikk ikke lange tiden før hun ble vant til å bevege seg rundt på bare tre bein. Det vil selvfølgelig ta en stund før Malin lærer seg å bevege seg slik som hun gjorde før operasjonen, men hun virker i dag som en glad og lykkelig katt.

IMG_3681
17 dager etter operasjonen har såret grodd fint, og Malin ser ikke ut til å bry seg med at hun bare har tre bein.

Amputering av et bein behøver ikke bety at kattens liv ”er over”. I stede kan man tenke på dette som begynnelsen på et nytt liv, et positivt alternativ som vil kunne forlenge kattens liv på en human måte.

2 Responses

  1. Anette

    Utrolig hyggelig å se at det gikk bra med Malin, og jeg likte spesielt den siste delen dere skriver om at amputering av ett bein kan være ett positivt alternativ som vil kunne forlenge kattens liv på en human måte. Dette trengte jeg å lese idag.

    Jeg lurte på hvor gammel Malin var da denne operasjonen tok sted?

    • Hilde

      Hei, Anette! Malin var 12 år da amputasjonen ble utført 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *