Keisersnitt hos hund

I dag har vi tatt for oss temaet keisersnitt hos hund. Dette er en prosedyre som enten er planlagt, eller som utføres som en akutt operasjon. Sistnevnte er helt klart den vanligste formen, i hvert fall på vår klinikk. Akutte keisersnitt utføres ved fødselsvansker som ikke lar seg løse ved normal fødselshjelp eller ved hjelp av medikamentell behandling.

 

Vi blir ofte kontaktet angående hunder i fødsel dersom fødselen er langvarig, valper sitter fast, eller dersom riene opphører. Det er mange årsaker til fødselsvansker hos hund, men den vanligste er nok misforhold i størrelsen på fosteret og åpningen i bekkenet. Det vil si at fosteret er for stort i forhold til bekkenstørrelsen på tispa, eller at fosteret har en normal størrelse, men at bekkenstørrelsen på tispen er for liten.

Den enkleste måten å vurdere fosterets stilling på, samt vurdere fødselskanalen, er ved å kjenne med en hånd eller et par fingre inn i fødselskanalen. Det er ikke ofte denne undersøkelsen er til særlig god hjelp da de fleste hunder med fødselsvansker er de av små raser. I slike tilfeller er til og med en liten finger for stor. Heldigvis har vi da både røntgen og ultralyd tilgjengelig.

Et røntgenbilde kan i løpet av kort tid fortelle oss hvor mange valper som befinner seg i livmoren, samt hvordan de ligger plassert. Ultralyd brukes også for å vurdere plassering av valpene, og da spesielt den, eller de, som ligger nærmest fødselskanalen. Ultralyd er også et godt hjelpemiddel for å vurdere hvordan fostrene har det i livmoren; om de stresser, om hjertet slår normalt eller om det er noen anatomiske feil og mangler.

Noen ganger kan et eller flere fostre ligge og blokkere slik at fødselen stopper opp. Et eller flere fostre kan være døde og derfor gjøre at fødselen stopper opp, eller ikke kommer skikkelig i gang. I noen tilfeller vil en eller flere morkaker løsne. Det vil da observeres grønlig utflod fra skjeden. Ved stress hos fostrene vil hjertefrekvensen reduseres, og valpene bør hentes ut. Dette er bare noen av årsakene til at man velger å gjennomføre et keisersnitt, og det er viktig å påpeke at alle tilfeller vurderes nøye før man gjennomfører keisersnitt. Det er i tillegg viktig å huske på at keisersnitt er en operasjon som involverer anestesi, og derfor innebærer en viss risiko både for tispe og valper.

Vi velger keisersnitt kun når vi har vurdert dette som den beste løsningen for den aktuelle pasienten.

 

Se filmen øverst for et innsyn i et akutt keisersnitt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *