Kloklipp – på tide å tenke nytt

Den vanligste årsaken til at eiere ikke vil klippe hundens klør selv, er redselen for at det skal begynne å blø. Mange forteller også om hunder som blir sinte eller rett og slett krakilske når klosaksen hentes fram, slik at hele prosedyren blir en negativ opplevelse. Aktive hunder som løper mye på varierte underlag har oftest ikke behov for regelmessig kloklipp, da naturlig slitasje holder klørne korte. Selv om man har en hund som sliter klørne selv, er det viktig å sjekke klørne regelmessig.

 

Kloklippkine
Klipp rundt, i stedet for på tvers. Denne måten å klippe på gjelder klør som allerede er for lange.

 

Konsekvenser av lange klør.

Den første konsekvensen av lange klør er smertefulle poter. Dette skyldes at når hundens klør kommer i kontakt med hardt underlag, skyves kloen tilbake i negleroten. Dette resulterer i økt press på alle leddene i tærne, eller tvinger tåen til å vri seg til siden. Over tdid vil tærne bli ømme, og ofte også giktiske. Når bare lett håndtering utløser smerte hos hunden, er det en selvfølge at den vil gjøre motstand når klørne skal klippes.
Den andre konsekvensen av lange klør er mer alvorlig. Alle dyr er avhengig av nervestimuli fra beina for å bevege seg gjennom landskapet, samt forstå tyngdekraften. I millioner av år har ville hunder beveget seg lange distanser for å jakte, slik at klørne har holdt seg korte. De eneste gangene klørne kom i kontakt med bakken, var når de skulle klatre opp bakker. Hunden er derfor født med et instinkt som sier at når klørne er i kontakt med bakken, så befinner man seg i en bakke. Dette gjør at hunden forflytter vekten fremover, slik man normalt ville gjort på vei opp en bakke. Siden hunden egentlig befinner seg på flat bakke, må bakbeina kompensere for frambeinas positur slik at man unngår å falle på tryne. Denne unormale kompensatoriske posituren kan kalles ”geiten på steinen” da potene holdes tettere samlet under kroppen.
Når hunden står i normal nøytral positur har den alle fire beina under seg slik som et bord. Nylig forskning har faktisk vist at det å stå som en ”geit på en stein” krever mye jobb å opprettholde. Slike hunder utvikler over-brukte muskler, og etter hvert over-brukte ledd, spesielt i bakbeina. Sistnevnte gjør det vanskelig for hunden å hoppe inn i bilen, gå i trapper samt å reise seg fra liggende stilling. Dette vil for de fleste av oss høre ut som hvilken som helst gammel hund. Det å klippe klørne kort kan være som en mirakelkur for din hund dersom bakbeina har blitt smertefulle, svake og over-brukt.

 

Les også: hvordan forebygge ørebetennelse hos hund.

 

Hvordan klippe klørne – glem alt vi tidligere har lært dere.

For å vedlike holde kloklipping bør man klippe klørne hver 7-14. dag, akkurat som ved klipping av våre egne negler. Dersom du kan høre klørne klikke på gulvet, betyr dette at de er for lange. Men fortvil ikke, teknikken som nå vil bli presentert vil gjøre det lettere å få hundens klør tilbake til korrekt form. Konseptet er veldig enkelt: klipp rundt den levende delen, i stedet for på tvers. Man klipper først på skrått som vist bildet, deretter skrår man fra hver side. Når man skrår fra sidene vinkler man saksen slik at man fjerner minst på oversiden og mest på undersiden. Det er nå på tide å tenke nytt, og glemme alt vi tidligere har lært dere. Denne måten å klippe på gjelder klør som allerede er for lange.

 

 

kloklippingavkine
Man klipper først på skrått som vist bildet, deretter skrår man fra hver side. Når man skrår fra sidene vinkler man saksen slik at man fjerner minst på oversiden og mest på undersiden.

 

Klosaks

Den perfekte klosaks skal være av liten størrelse. Bare store raser trenger store klosakser. En liten klosaks gir bedre kontroll, og man skal heller aldri putte hele kloen inn i saksen. Det er viktig å holde saksen skarp. Dette gjøres ved å bytte den ut, eller slipe den regelmessig.

Hva gjør jeg hvis det begynner å blø?

Dersom kloen begynner å blø kan man bruke blod-stopp. Dette fås kjøpt på dyreklinikken og hos dyrebutikker. Klipp heller lite om gangen, så unngår man at det begynner å blø.

Når man har tynnet ut den ufølsomme delen av kloen slik at den ikke lenger støtter den levende delen, vil den levende delen av kloen tørke opp og svekkes. Dette gjør at man kan klippe kloen kortere og kortere over tid. Alle hunders klør er forskjellig, men veldig lange klør vil ofte bli tørre og sprukne med et tydelig skille mellom levende vev og ufølsom klo. Dette gjør det enklere å korte ned lengden på lange klør.

Noen hunder oppfører seg som at kloklipping er deres verste mareritt. Dette kan i noen tilfeller være en selvlært oppførsel fra deres smertefulle, overstimulerte tær. Denne oppførselen vil forsvinne med smertene så snart klørne har blitt klippet korte. Det er viktig at man holder hunden fast på en god måte gjennom startfasen enten hunden er en skriker eller en drama queen. Begynn med bakbeina, da klørne her ofte er kortere og mindre sensitive enn på frambeina. Husk likevel at det er vanskelig å gjøre et riktig kutt når dyret beveger seg, så det kan være greit med hjelp fra andre. Gjør kloklipping til kvalitetstid sammen med hunden din. Man kommer langt med masse positiv oppmerksomhet, godbiter og kos. Dersom du gruer deg til å klippe klør, gjør også hunden det, så lær deg å være en god skuespiller til kloklipping har blitt en positiv rutine. Dersom hunden ikke har tålmodighet til å sitte i ro lenge om gangen, kan man heller ta en tå eller en pote om gangen.

Korte klør er viktig for å opprettholde god helse. Å gi opp er ikke et alternativ.

 

Denne artikkelen er hentet fra www.dogsnaturallymagazine.com

 

Likte du dette? Lik oss på Facebook for flere lignende saker!

51 Responses

 1. Glenn

  Hei. Takk for info. Men jeg skjønner ikke hva dere mener med å klippe rundt i stedet for på tvers.

  • Knarvik Dyreklinikk

   Hei.

   Man klipper på tvers når kloen har en noenlunde normal lengde. Men dersom kloen (sammen med levende vev, altså nerve og blodåre) har blitt for lang, klipper man rundt. Det vil si at man spisser kloen nesten som på en blyant. Som på en vanlig blyant som slites ned når man skriver med den, vil den levende delen i kloen etter hvert trekke seg tilbake slik at kloen igjen kan få normal lengde. Det kan være greit å få veterinæren din til å vise deg hvordan dette gjøres.

 2. Erik

  Jeg har erfart at å bruke et slipe-verktøy som f.eks. Dremel med sandpapir-hylse er en skånsom og fin måte å stelle klørne. Da er det også lett å få til skrå vinkler slik det beskrives i artikkelen.

 3. Lindis

  Jeg lurer på hvirdan man kan vurdere dette på mørke klør. På lyse klør kan man til en viss grad se an hvor kort kloen kan være. Noen tips?

  • CJ

   På mørke/sorte klør kan du se under klørne hvor langt du kan klippe. Holder du du deg forran det «uthulte» området og klipper på skrå som forklart over, vil du ikke treffe nerven. Ikke 100% garantert, siden hunden kan ha ekstra lange nerver. Min eldste hadde dette problemet til vi byttet til et annet for. Jeg bruker også å se etter en hvit «streng» som ligger i nedre del av kloen. Vet ikke helt hva denne er, men av erfaring ligger denne jamt med nerven. Man må bare prøve seg frem. Forsiktig 😉

  • Ida

   Se på undersiden av kloen, du skal kunne se hvor langt inn du kan klippe selv om kloen er svart 🙂

  • Vigdis Vold

   På sorte klør kan du se at det danner seg en ring rundt der nerven har vært – da skal du være litt forsiktig med å klippe videre – er det bare tørt – kan du klippe videre – min erfaring jeg tar ca 1 til 1,5 millimeter – så ser jeg etter ringen i kloa, så tar vi litt og litt… hvis det bare er tørr klo – har en hund med delvis svarte og lyse klør – i sollyset kan jeg se nervene… det er litt lettere ja….

 4. Gunnar

  Men det finnes fortsatt ikke klosaks for venstrehendte. Det er et svare strev å klippe på noensomhelst måte når man holder saksa i venstrehanden. For høyrehendte som ikke skjønner problemet, er det bare å ta ei vanlig saks for venstrehendte (for det finnes), og prøve å klippe i et ark.

  • Kari

   Min klotang fungerer begge veier og med begge hender. Husker ikke hva den heter, dessverre…

  • Vigdis Vold

   min klosaks er ikke tilpasset hverken venstre- eller høyrehendte nei

  • E

   De er tilpasset majoriteten selv om det ikke synes på håndtaket. Er venstrehendt selv, og det er hvilken vei klosaksen «kutter» som er problemet for venstrehendte her, ikke håndtaket…

  • Lise-Lotte

   Jeg bruger guillotine modellen. Den er supergod, for den skærer kloen og kan bruges af begge hænder

 5. Andrea

  Hadde jo vært ypperlig hvis dere viste video med en hund som hadde for lage klør og der dere klippet rundt – samme med bilde at dere viser klipp rundt og ikke tvers over. Jeg forsto ikke det som ble skrevet.

 6. Ingri

  Mi har nokk litt lange klør, så har nettopp klipt og ønsker å få klippet litt ofte nå for å få skjøvet nerven tilbake. Men lurer på hvor ofte jeg bør klippe nå i denne perioden?

 7. Morten

  Hei
  Har en Breton som elsker klosaksen. Hopper opp og legger seg på rygg i fanget mitt når vi skal klippe. Det henvesis til at man ikke skal høre klørne i gulvet når de går. Jeg får de ikke så korte samme hva vi gjør. Klipper 1-2ganger i uken. Aldri vært lange klør, men den levende delen vil ikke trekke seg bakover. Mulig vi klipper feil da?

 8. Niels

  Dejligt med lidt gode råd til os amatører, jeg har en gammel dreng på 12 år med sorte negle, det er meget svært at holde hans negle korte da det er kraftege og næsten ikke slides ned. Hvor meget kan man tage af???

  • Knarvik Dyreklinikk

   Ja, det er vanskeligere med svarte klør, men husk på at nerven sitter innenfor blodåren. Det er derfor lurt å klippe lite om gangen slik at dersom man får fram en bloddråpe, så vet man at man treffer nerven dersom man klipper mer.

 9. Camilla

  Hei!
  Jeg har en beagle som hater å klippe klørne! Den har nok litt for lange negler. kan dere lage en video der dere viser hvordan dette gjøres? Vanskelig å forstå hva dere mener!

 10. Kari

  Jeg har Corgi med hvite klør. Jeg er livredd for å klippe for mye. Selv om jeg kan ae nerven, er jeg redd for å klippe ‘feil’. Så fort jeg kommer litt nærmere nerven enn vanlig, selv om den ikke blør, så skvetter hunder min og ruller over, og da skvetter jeg. Har jeg trykket på nerven slik at det ble smerter, eller gjør han dette for å unngå?

  • Knarvik Dyreklinikk

   Du har nok ikke klippet over nerven, men dersom du har for stor saks, eller for sløv saks, så kan det hende at trykket i seg selv gjør vondt.

  • Stian

   Kan ja, men det kontrollerer man fint. Har brukt sliper på mine to siste hunder. Den forrige var så stor at han likte å stå, bare løfta opp ett bein av gangen til meg som en hest. Den jeg har nå legger seg i fanget mitt når jeg setter meg på gulvet med sliperen. Full kontroll, og kan også enklere slipe litt av det harde på toppen av kloa samt forme uten skarpe kanter.

   Ulempen med klosaks som «klyper» er splintrer. Det sprekker og spruter klo. Vond greie. Det beste er etter min mening slip. Men må man klippe så ville jeg anbefale en «skyveklipper». Vet ikke hva den heter, men den skjærer mer enn klyper/klipper.

  • Erik

   Med riktig forsats på Dremelen blir det ikke varmt. Derfor bruker jeg papphylse med sandpapir, og ikke slipestein. Og så må man selvfølgelig bruke hodet 🙂

 11. Bjørn Tore

  Dyrlegen min viste meg et triks: når man klipper sånn passe langt inne på kloa, ser man en hvit prikk i midten av snittflaten. Hvis man klipper litt og litt innover (tynne «skiver»), vil den hvite prikken etterhvert bli borte. Da har man klippet langt nok.

  • Vigdis Vold

   Hvis du klipper så langt at den sirkelen forsvinner har du nådd nerven og det begynner å blø – den hvite sirkelen er det som danner seg omkring nerven – og når du når den skal du være forsiktig med å klippe – det er min erfaring – har du ikke misforstått litt?

   • Evy Bjurling

    Jeg klipper også mine to hunder hver uke og klipper først litt, så ser jeg den hvite prikken. Fortsetter å klippe veldig lite til den hvite prikken er borte, da har vi en svart og glatt flate på neglen. Ikke noe blod eller nervekutt her!

 12. Lena

  Min hund har både sorte og hvite klør. Går greit å klippe de hvite, men blir nervøs når det gjelder de sorte for da ser jeg ikke nerven. Han sovner heldigvis nesten hver gang jeg klipper, men merker nok min usikkerhet når jeg kommer til de sorte klørne og skvetter da til. Lurer og på om det stemmer at man skal vente 1 uke for så å klippe igjen hvis nerven trekker seg tilbake etter klipp?

 13. Vigdis Vold

  Har forsøkt metoden da min hund «bråker» når hun går både før og etter kloklipp – klipper regelmessig, og klipper helt inntil nerven, før hun begynner å blø.
  Synes ikke denne metoden var egnet på liten hund? med tynne klør? Det er jo ikke mulig å klippe «rundt» kan jo ta litt ekstra på oversiden ja, men med vanlig klosaks klarer jeg jo ikke å klippe rundt nerven…. Er ikke denne metoden mer egnet på større hunder med større klør?

  • Jenny

   Jeg har en liten hund også, på dyrebutikken anbefalte de meg saks til å klippe negler til kaniner og smådyr. Dette er noe som fungerer perfekt på små hunder, og gjør det mulig å klippe «rundt» negla 🙂

 14. Katrine

  Flott at dere har en video om temaet! Men for å gjøre dette enda bedre, kunne dere ha vist og samtidig forklart hvordan man klipper klør i videoen. Deretter kan man dele forklaringsvideoen på både nettsider og i sosiale medier. Og vips! er det reklame også 🙂 Bare et tips!

 15. Runar

  Vi bruker klosliper, en slipper som er en modifisert type Dremel!! Her slipper man kloa, og da er det mye lettere å se hvor langt inn du kan gå før man kommer til nervene! Vår hund som var livredd klosaksa har fått et nytt liv etter vi tok i bruk sliperen, ingen kjemping lengre!!

  • britt

   Hei .Har kjøpt en sånn jeg å ..Hvordan ser du at du har tatt nok?

 16. britt

  Hei ..jeg har to tisper..Den ene må jeg pusse negler på ofte ,da hun biter negler ..Hva kan jeg gjøre for å stoppe det..De er ikke for lange. .
  Hun andre hater å klippe negler igjen..så kjøpte en elektrisk klo sliper ..jeg sliter veldig med å få de korte nok på hu..er så nervøs å ta for mye..

 17. Liv

  Men hva når det begynner å blø ? Og ikke har blodstopp. Hva gjør vi da ?

  • Knarvik Dyreklinikk

   Det finnes flere kjerringråd tilgjengelig dersom man ikke har blodstopp.
   Man kan bruke en blanding av maismel og natron (evt kun maismel). Man kan også forsøke med et rent såpestykke uten parfyme. Det har også blitt foreslått å bruke en våt tepose. Det er altså mange rare ting man kan bruke, men ingenting er så effektivt som blodstopp 🙂

  • Turid

   Du kan også stoppe blødning med å dytte bomull mot kloa da vil det legge seg bomull på såret og det vil slutte å blø. Funker bra ?????

 18. Anne-liss

  Jeg har to pyreneerhunder på henholdsvis 40 og 53 kg. Når vi klipper klør, sovner de begge to. Det har ikke alltid vært slik- begge to fikk hysteriske anfall når dette sku gjøres, men med ros, godbiter, masse kos, god tid og ikke minst ved at vi har tatt kloklipp en på alle tenkelige steder, så er hundene helt trygge og sover godt og koser seg igjennom klippinga. Jeg har aldri klippet for mye og tar heller ofte og lite. Saksa er tilgjengelig overalt (har flere) i bilen, tur veska, på stua……. ja overalt. Herlig kosestund og godt å vite at de er helt trygge på meg.

 19. Mia

  Hei. Flott innlegg og video. Et spørsmål: hvor lang tid tar det før nerven går tilbake? Hvor ofte kan man klippe når man prøver å få klørne kortere når de er blitt for lange? Hvordan ser man forskjell på død og levende del av kloen? Hadde vært veldig fint med svar!

  • Knarvik Dyreklinikk

   Hei hei.

   Kjekt at du likte innlegget. Hvor lang tid det går før nerven og den levende delen trekker seg tilbake avhenger av hvor mye hunden sliter på klørne, samt hvor ofte man klipper. Desto mer hunden beveger seg, jo mer vil klørne stimuleres, og den levende delen vil trekke seg tilbake mot utgangaspunktet. Den levende delen har blodårer, så treffer man denne, så vil det blø lett. Håper du ble litt klokerer 🙂

 20. Erik

  På den ene hunden min virker det som nerven aldri trekker seg tilbake, dvs. selv om det klippes så kort som mulig (og dessverre noen ganger litt for langt) og slipes langs sidene som det nevnes her, så går det ikke å klippe kortere neste gang. Litt frustrerende da hunden er en typisk tå-gjenger og jeg gjerne skulle fått klørne litt kortere.
  Noen som kjenner til problemet?

 21. Liv

  Vår forrige hund klipte eg kvar søndag, berre litt for at han skulle vera vant med det. Starta slik med den me har nå også, han hylte frå første sekund. Prøvde og prøvde, dyrlegen prøvde, måtte til slutt klippast under beroligande.
  Kjøpte petpaw, slipemaskin. Nå sliper me han kvar veke uten motstand og klarer å halde kløren korte og han bryr seg ikkje om at me gjer det, ingen hyling.

 22. Andersen

  Hadde en labrador med svarte negler, der brukte jeg først neglklipper, så bruke jeg en ny dobbelthogd fil for metal. Det fungerer veldig bra. Og hunden blir ikke skremt av motorstøy.

 23. Anna

  Et lite tips i forbindelse med at kloen er hard og gjerne fliser seg, er å ta kloklippen etter en tur i regn eller etter vask. Da er klørne litt mykere og det er litt lettere å klippe.

 24. Iselin

  Hei. Skjønner ikke helt hva dere mener med å skrå fra hver side? Første illustrasjonsbilde forstår jeg, men ikke bilde 2. Var ikke lett å se i videoen heller. Kan dere forklare nærmere?

 25. Vigdis

  Jeg har en chihuahua . Hun har for lange klør. Vi klipper hver uke og det er veldig lite å klippe hver gang. Skjønner ikke hvordan jeg skal få klippetrundt på de små klørne hennes. Vi har liten klotang.hun har svarte klør og jeg kan ikke se noe skille mellom døtt og levende.synes også at formen på klotangen gjør det vanskelig og klippe rundt ettersom bladene er rundformet

 26. Elisabeth

  Her lages d lyd hele tiden når han går på gulvet, men klørne er klippet og sjekket at di ikke er for lange HIS dyrlege

 27. Marianne

  Min svarte labradortispe hatet fra første stund kloklipping, og ingen triks funket. Men kjøpte Oster klosliper, som passer for store og små klør, nå går kloklippen som en lek. Tok ikke lang tid å venne henne til lyden. Fin å pusse rundt kjernen, som en blyant. Man må likevel være forsiktig, man kan pusse for langt, men nå gir hun små tegn når jeg nærmer meg, og så ser man selv også hvor langt man kommer, uten mulighet for feilklipp. Det «klyper» heller ikke sånn som en tang gjør. Anbefales!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *