Nyttårsspøkelset!

posted in: Hund, PÅ FREMSIDEN | 2

Vi er midt i adventstiden, og dagene fram mot selveste julaften går skremmende fort. Julegaver skal handles, pinnekjøtt og juletre skal i hus, kaker skal bakes, og julepynten skal fram. Adventstiden er en koselig tid for de fleste fylt med glede og forventing.

Etter at julefreden har senket seg, er det ikke mange dagene til en ny stor feiring, nemlig nyttårsaften. Dessverre er ikke alle like begeistret for dette. Undersøkelser viser at ca 80% av kjæledyrene våre er redd for nyttårsraketter, og spesielt hundeeiere gruer seg til denne dagen.

 

Fortvilte dyr
Fortvilte dyr! De fleste hunder og katter gleder seg ikke til nyttårsfeiring:-)

 

 

Så hva kan vi gjøre for å hjelpe og redusere stresset mest mulig?

Eier man en redd hund, er det flere tiltak som kan være med på å redusere stresset. Det er dog viktig å iverksette tiltak i god tid for å oppnå ønsket resultat. Ett tiltak som kan ha god effekt er desensitiviseringstrening, eller tilvenning, ved hjelp av en lyd-CD. En slik CD spiller av skremmende lyder, som for eksempel raketter og lignende.

Det er viktig at en trener i korte perioder hver dag, og går rolig fram. Lydstyrken økes etter hvert og hvis hunden reagerer; blir urolig og redd, kan det skyldes at en har gått for fort fram. Du må da må gå tilbake noen steg.

Når man trener med cd’èn er det viktig at en opptrer rolig, og at det ikke foregår for mye rundt hunden. Legg deg godt til rette i sofaen og les en god bok. Hvis du samtidig bruker hundens språk; de dempende signalene (gjesping, smatting etc), er du med på å berolige hunden.

Det hjelper ikke at du stryker og godsnakker med hunden, da dette kan virke mot sin hensikt.

 

Lyd CD
Lyd CD’en venner hunden til skremmende lyder

 

 

 

I tillegg til lyd-cd har bruk av Adaptil vist seg å ha god effekt ved flere anledninger, bl.a ved jul og nyttår. Adaptil inneholder hundens beroligende feromon og gir hunden en følelse av trygghet og ro. Produktet kan plugges i stikkontakten som en diffuser, eller direkte på hunden som et halsbånd. Begge har en virketid på ca. 4 uker. I forbindelse med nyttårsfeiring anbefaler produsenten at de introduseres til hunden senest 13 desember for å oppnå maks effekt på ønsket tidspunkt.

Unngå å lufte hunden på den tiden av dagen hvor det smeller som verst. Gå heller en lang og forfriskende tur i skogen tidligere på dagen, langt vekk fra potensielle rakettsmell.

 

Adaptilprodukter
Adaptilprodukter gir hunden en følelse av trygghet og ro.

 

Dekk til vinduer og ha på tv og/eller musikk for å kamuflere smellene mest mulig. Pleier du å få et renn av julebukker på døren, og din hund blir oppkavet og stresset av ringeklokken? I så fall bør du koble den ut, henge en lapp på døren, og spise snopet selv 🙂

Kanskje ikke så lett å få til i praksis med kalkunen i ovnen og bord som skal dekkes, men sleng beina på bordet og slapp av. Hvis du stresser og løper rundt, gjør trolig hunden din det samme, og det vil ikke hjelpe på situasjonen.

Det er gjerne ikke den beste dagen å invitere huset fullt av gjester? I så fall må de få beskjed om at her tar vi det med ro, og raketter er bannlyst 🙂

Og hvis du virkelig vi få stjerne i boken av din firbeinte venn? Stikk til fjells på hytten slik at nyttårsaften kan feires i fred og ro 🙂

 

2 Responses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *