Valentinesgaven hunden og katten ikke vil ha

Som mange sikkert har fått med seg, så er det altså Valentines day i dag. Og hvorfor skal vi skrive om dette, tenker du? Grunnen er at en av de mest populære gavene til valentines er sjokolade, en søtsak som dessverre kan være giftig for flere dyrearter. Sjokolade med høyt kakaoinnhold inneholder flere næringsstoffer, og er derfor gunstig for mennesker i små mengder. Visste du at 30 g mørk sjokolade (86 %) kan regnes som èn av fem om dagen? En gledelig nyhet for de av oss som er glad i sjokolade. Men det som ikke er fullt så gledelig, er at hunder og katter tåler sjokolade dårlig. Og jo mørkere sjokolade, desto farligere er den for dyrene. Dette skyldes to stoffer i kakao som dyrene har vanskeligheter med å bryte ned; nemlig teobromin og kaffein. Disse stoffene finnes også i kaffe og te. Forgiftning med disse stoffene kan potensielt føre til skade på hjertet og kroppens sentralnervesystem.

Lysbilde1

Som dyrehelsepersonell blir vi ofte kontaktet angående hunder som har spist sjokolade, og overraskende nok er det også flere hundeeiere som ikke er klar over sjokoladens helseskadelige effekter på hunder. Heldigvis er det svært sjelden vi opplever alvorlige forgiftninger ved inntak av sjokolade. Dette skyldes nok at hunden må spise en del sjokolade for at det skal være giftig, samt at folk er flinke til å kontakte veterinær så snart det oppdages at hunden har fått i seg sjokolade. Dette gjør at vi raskt kan komme i gang med behandling, slik at alvorlige symptomer uteblir. Graden på forgiftning avhenger av dyrets vekt, samt kakaoinnhold i sjokoladen. Hvis for eksmpel en hund på 10 kg spiser 250 gram kokesjokolade, kan det føre til alvorlige symptomer. Til sammenligning må en hund på 20 kg spise over et halvt kilo melkesjokolade før den i det hele tatt vil påvirkes.

Kliniske tegn på sjokoladeforgiftning sees vanligvis etter 2-4 timer, men kan inntre opptil 12 timer etter inntak av sjokolade. De første tegnene på forgiftning inkluderer oppkast, pesing og uro eller hyperaktivitet. Tegnene kan så utvikle seg videre til diarè, økt urinering, ustøhet, skjelvinger og høy puls. Ved alvorlige forgiftninger vil man kunne observere høyt blodtrykk, feber, ujevn puls, kramper og koma. Dersom døden inntreffer, noe som heldigvis er uhyre sjelden, skyldes dette hjertesvikt, høy feber eller respirasjonsstans.

IMG_7003 copy

Sjokolade inneholder også store mengder fett, noe som gjør at utsatte dyr lettere kan utvikle bukspyttkjertelbetennelse. Dette vil kunne forkomme 24-72 timer etter inntak.

Lurer du på om hunden din kan ha fått i seg store nok mengder til at det gir forgiftning, bør du kontakte din lokale veterinær for å få hjelp. Utenom vanlige åpingstider bør man kontakte vakthavende veterinær.

Dersom hunden har fått i seg en dose som tilsvarer mer enn 20mg per kilo kroppsvekt bør hunden behandles. Som oftest får hunden en injeksjon med brekkmiddel, slik at magesekken tømmes. I tillegg gis hunden medisinsk kull. Dette for å forebygge opptakt av de giftige innholdsstoffene.

For å sikre en romantisk og fredfull dag, kan det være lurt å holde sjokoladen langt unna kjæledyrene.

Happy valentine, everyone 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *