Valpekull

Når man kjøper en valp eller kattunge, og da spesielt fra oppdrettere, får man ofte med en helseattest på dyret. Hva er egentlig en helseattest, og hva forteller den oss? I Norge regnes dyr som en vare når det selges videre til andre mennesker. Det er derfor viktig at man kvalitetssikrer det man selger, samt at man har fått et kvalitetsstempel på det man kjøper. Når det gjelder valper og kattunger, så gjøres dette ved at dyret gjennomgår en helsesjekk hos veterinæren. I dette innlegget skal jeg gå litt dypere gjennom hva en slik helsesjekk innebærer, samt hva valpen/kattungen gjennomgår under konsultasjonen.

Det er visse forskjeller mellom kattunger og valper når det gjelder slike helsesjekker, men dette angår stort sett alder på dyret ved helsesjekken, samt hvilke sykdommer man vaksinerer mot. En helsesjekk forteller oss hvordan dyret er på det aktuelle tidspunktet, og det er derfor viktig at attesten er nokså ny når den nye eieren skal overta dyret. De fleste gjennomgår derfor en helsesjekk om lag en uke før avreise til ny eier.

Det er alltid stor stas med besøk av søte små, og vi liker å la de løpe rundt på gulvet slik at de får gjøre seg godt kjent i omgivelsene. Det er viktig at de får en positiv opplevelse av å være hos veterinæren, så masse godbiter hører derfor med. Når valpene/kattungene får gå løs i lag, er det lettere for oss å observere om de beveger seg riktig og om de ser generelt sunne og friske ut. En og en blir de undersøkt på bordet, og dyret blir da undersøkt fra nesetipp til haletipp. Veterinæren undersøker da nese og øyne, tenner og munnhule, lymfeknuter og slimhinner, øyne og ører, poter og klør, hud og pels, kjønnsorganer etc. Dersom alt er normalt blir det notert u.a., som er forkortelse for ”uten anmerkning”. Dette betyr at det aktuelle organet ikke viser tegn til sykdom eller skade på det aktuelle tidspunktet undersøkelsen foretas.

Samtidig med undersøkelsen blir dyret identitetsmerket. Dette gjøres ved at det settes en liten mikrochip under huden i nakken. Mikrochipmerking kan du lese mer om her. I tillegg blir valpen/kattungen vaksinert. Valpen og kattungen blir vaksinert mot ulike sykdommer. Her kan du lese mer om vaksinering av hund og katt.

I videoen over har vi besøk av valper fra Kennel Moneva. Disse valpene er av rasen Japansk Spisshund, og i videoen ser vi hva valpene gjennomgår når de kommer inn for helseundersøkelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *