top of page

Kastrering av katt

Vi hører ofte eiere si at hunnkatter bør få et kull før de bli sterilisert, fordi det er helsefremmende. Dette kan for så vidt sies å ære sant da en liten prosentandel av hunndyr (hunder og katter) som kastreres tidlig har lettere for å utvikle urinveissykdommer. Når det er sagt, er dette noe vi ser ekstremt sjelden i klinisk praksis, og bør derfor ikke tas med i vurderingen når man skal vurdere om en katt skal kastreres eller ei. Forskning på kreftforekomst etter tidlig kastrering har derimot vist seg å ha en formidabel helsegevinst. Dersom en hunnkatt blir kastrert før første løpetid, er faren for utvikling av jurkreft nesten lik null. Faren for utvikling av jursvulster øker ved kastrering i en høyere alder, men kastrering før dyret fylte fem år har vist å kunne redusere forekomsten av jurkreft betraktelig. Dette gjelder også hos tisper, men på grunn av norsk regelverk, blir ikke hunder rutinemessig kastrert.

En annen positiv følge av kastrering av katter, er at antall fødte kattunger blir redusert. Hvert år fødes tusenvis av kattunger som aldri får et permanent hjem, og flesteparten av disse lever ikke engang til voksen alder. Vi vil derfor oppfordre alle som har katt til å få den kastrert.

 

For de av dere som ikke vet hvordan en kastrering utarter seg, har vi laget en liten film der en hannkatt blir kastrert. Forskjellen på kastrering av hunnkatt og hannkatt er at testiklene fjernes på sistnevnte, mens livmor og eggstokker blir fjernet ved kastrering av hunnkatt. Det anbefales at kattungen blir kastrert når den har nådd ca 5-6 måneders alder. Når katten ankommer klinikken blir den tatt imot av en av våre dyktige dyrepleiere. Før operasjonen gjennomgår katten en helsesjekk for å sikre at den vil være i stand til å tåle påkjenningen en operasjon innebærer. Før katten får bedøvelse får den også en dose med smertestillende som vil ha god virkning når operasjonen settes i gang.

Etter operasjonen blir katten plassert i sitt eget oppstallingsbur hvor den får våkne opp i varme, trygge omgivelser. Først når katten er skikkelig våken blir den sendt hjem. Hos hannkatten er det ingen sting, og som oftest trengs heller ingen etterkontroller. Hos hunnkattene blir såret sydd med innvendig sutur, noe som  betyr at stingene løser seg opp over tid. Dette gjør at det ikke er nødvendig med etterkontroll av denne type operasjon , men dersom man ønsker det tilbys etterkontroller uten tillegg i prisen. Ved hjemreise får katten med en liten pose med fôr. Dette gis som en gave fra oss da vi vet hvor viktig kvalitetsfôr er for kattens helse. Har du ytterligere spørsmål om kastrering av hund eller katt er du hjertelig velkommen til å kontakte oss her på klinikken.

Kastrerin og steriliseing
bottom of page