top of page

KATTUNGEN

Den lille kattungen føler seg ofte ensom når den kommer hjem til deg, fordi den akkurat har blitt skilt fra moren og søsknene sine. For å begrense kattungens forvirring er det viktig at du som eier forbereder mottakelsen i den nye familien.

Når man får en ny kattunge i huset har man store forventninger til det nye familiemedlemmet. Det er viktig å kjenne til kattens behov, og fra starten få fastlagt gode rutiner for kattens adferd, samt legge til rette for god helse. Som ny katteeier er det noen ting som er viktig å tenke på for å sikre god helse:

Innvollsparasitter:
Kattungen blir smittet med spolorm gjennom morsmelken. Det er derfor viktig at kattungen blir behandlet mot innvollsorm allerede fra to ukers alder. Dette for å stoppe utskillelse av  innvollsorm til miljøet, samt redusere kliniske symptomer. Kattunger anbefales behandlet ved 3, 5, 7 og 9 uker. Eldre kattunger behandles etter behov.
Kontakt oss gjerne for mer informasjon dersom du lurer på om kattungen din behøver parasittbehandling.

Vaksine:
Den nyfødte kattungen får antistoffer gjennom råmelken, og er således beskyttet mot en del smitte de første leveukene. Etter hvert som disse antistoffene avtar er det viktig å vaksinere kattungen for å sikre at god smittebeskyttelse opprettholdes. Mange kattunger får første vaksine hos oppdretter, men den viktigste vaksinen gis ved 12 og 16 ukers alder. Deretter anbefales årlige vaksiner. I forbindelse med vaksineringen gjennomgår kattungen en grundig helsesjekk.

Den første tiden av kattungens liv er det mye som skjer. Kattungen vokser relativt fort, og er derfor avhengig av rett ernæring. Spør oss gjerne om råd angående fôring.

Id-merking:
Når kattungen id-merkes settes en liten mikrochip inn under huden, og de fleste får også en tatovering i øret for å vise at de har fått microchip. Denne chipen har et eget nummer som vises når katten blir scannet. Dette tilsvarer et eget ”personnummer”, og er det eneste ”beviset” på at katten er din. Vi anbefaler alle å id-merke kattene sine.

Fôring:
Det må tas hensyn til kattens evne til å oppfatte lukt og smak. Bare et kosthold som er bevisst sammensatt kan garantere at katten din får i seg all den næringen den trenger.

Mat skal naturligvis tilføre energi, men den skal også bygge og vedlikeholde cellene i kroppen, og forebygge eventuelle problemer forbundet med  fordøyelsen og ledd samt aldersrelaterte plager. For å oppfylle disse fire målene må kosten være svært nøyaktig sammensatt. Proteiner, mineraler, oligoelementer, vitaminer, fett, karbohydrater – alle grupper av næringsstoffer har sin funksjon. Mengden må være nøyaktig, verken for liten eller for stor, for å oppnå målene for hver katt. Et ernæringsriktig fôr inneholder en helt nøyaktig mengde av næringsstoffene!

Vi har et stort utvalg av fôr til katter. Spør oss gjerne om råd og veiledning.

VAKSINE KATTUNGER
bottom of page