top of page
  • Veterinær Sondre Juvik

Aldring hos hund og kattKjæledyrene våre lever lenger enn noen gang. Takket være store fremskritt innenfor veterinærmedisin de siste årene kan nå mange aldersrelaterte sykdommer kontrolleres med riktig kosthold og medisinering. Ved å avdekke sykdom på et tidlig tidspunkt kan livskvalitet forbedres og alder på kjæledyr forlenges.


Daglig mosjon og riktig ernæring legger grunnlaget for god helse. Men rase, genetikk og ytre faktorer spiller også en viktig rolle for når alderdommen inntreffer. Katten, for eksempel, blir regnet som senior ved 9 års alder, men dette er individuelt basert på variablene som tidligere nevnt. De samme variablene kan ses hos hund, men her ses også store forskjeller basert på hundens rase. En stor rase som for eksempel Grand Danois går under kategorien senior allerede fra 6 års alder, mens en Chihuahua blir ikke regnet som senior før den fyller 10 år. Hos en mellomstor hund som labrador vil aldringen starte rundt 8 år.


Vanlige aldringstegn hos hund og katt

Grå stær.

I likhet med oss mennesker kan dyr få grå stær ved aldring da linsen i øyet mister sin elastisitet og klarhet. Som eier vil man merke nedsatt syn av ulik grad, og at hunden eller katten har et sløret blikk.


Artrose/forkalkninger.

I takt med alderen mister leddene sin smidighet. Brusken blir nedslitt, produksjonen av leddvæske reduseres, og påleiringer på knoklene kan skape smertefulle utfordringer. Det anbefales at både hunder og katter får rikelig med mosjon for å unngå overvekt da fedme øker belastning på skjelett og ledd. Om ditt kjæledyr viser tegn til stivhet kan det være gunstig å starte opp med et fôr eller kosttilskudd rettet mot ledd- og skjelettplager. I noen tilfeller trengs ekstra lindring i form av smertestillende og betennelsesdempende medisiner i korte eller lengre perioder.


Tannproblemer.

Etter mange år med daglig bruk slites tennene, emaljen får skader og det oppstår misfarging på tennene. Tannstein kan ofte ses på eldre dyr, og ved stor oppbygning bør det fjernes da det skaper grobunn for bakterier som igjen kan føre til tannverk. Ved tannverk kan ditt kjæledyr forandre adferd grunnet smerte og ubehag.


Når bør veterinær kontaktes?

Vektnedgang: Ved stor vektnedgang kan underliggende sykdommer være årsak. Kontroller gjerne vekten på ditt kjæledyr hjemme på badevekten.

Endret adferd: Når kjæledyret endrer adferd kan det være et tegn på ubehag. At hunden eller katten ikke lenger vil bli tatt i munnen kan skylles tannverk.

Økt drikkelyst: Noen hormonelle sykdommer fører til at dyret drikker og urinerer hyppigere.

Redusert bevegelse: Stivhet og lavere aktivitetsnivå kan skyldes forkalkninger, og et veterinærbesøk kan avdekke alvorlighetsgraden, og riktig behandling kan igangsettes.

Dårlig munnhygiene: Dårlig ånde og løse tenner bør undersøkes av veterinær.

Nedsatt utholdenhet: Hjerte- og karsykdommer kan gi nedsatt kondisjon og vanskeligheter med å puste.


Unormale kuler og hevelser på kroppen: Ved høyere alder øker forekomsten av kreft hos kjæledyr. De fleste krefttyper hos mennesker forekommer også hos dyr, som for eksempel bryst- og prostatakreft.Hvordan kan du gjøre hverdagen bedre for din aldrende hund eller katt?

Hold vekten stabil.

Et normalvektig kjæledyr vil være mindre utsatt for artrose og hormonelle sykdommer. Aktivitet hver dag er helsefremmende og vedlikeholder mobiliteten.


Årlig helsekontroll.

Dette er spesielt viktig for eldre dyr for å oppdage sykdom på et tidlig stadium. Ved høy alder anbefales seniorsjekk med blod-og urinprøve.


Immunforsvar.

Eldre dyr har nedsatt immunforsvar sammenlignet med unge individer, og årlig vaksine og beskyttelse mot parasitter bør gis ved behov. I tillegg har eldre individer et større behov for vitaminer, mineraler og antioksidanter. I sommerhalvåret bør både hunder og katter beskyttes mot flått. Katter som er ivrige jegere bør få ormekur opptil 4 ganger per år for å behandle for innvollsorm.


Bevegelighet.

Ved nedsatt mobilitet og stive ledd kan hjemmemiljøet tilpasses ved å unngå at dyret må gå i trapper. En stor og tung hund kan nyte godt av å få en seng tilpasset sine behov.

Et gammelt dyr har behov for mer ro og hvile, og trekker seg gjerne unna for å få nok søvn.


Kos og hygge.

En glad og fornøyd hund eller katt har gode muligheter for å nå en høy alder. For mange er kjæledyret en viktig del av familien, og livskvaliteten er derfor høy for våre firbeinte venner.

Ved mistanke om alvorlig sykdom bør alltid veterinær kontaktes.


Skrevet at Veterinær Anja Kaasa.823 visninger1 kommentar

תגובה אחת


Marina Bjerke
Marina Bjerke
10 בספט׳ 2021

Meget nyttig bekreftelse at man gjør ting riktig for en katteelsker! Tusen takk!

לייק
bottom of page