top of page
  • Veterinær Sondre Juvik

Medisinsk honning!


Mennesker har brukt honning ved behandling av sår i tusenvis av år. Selv om vi nå har andre effektive måter å behandle sår på er honning fortsatt et godt alternativ for å behandle enkelte typer sår. Honning har antibakterielle egenskaper og en unik pH-balanse som tilfører oksygen og helbredende komponenter til såret.


Honning innehar følgende sårhelende egenskaper:


Sur pH fremskynder sårheling:

- Honning har en sur pH mellom 3,2 og 4,5, som i kontakt med sår vil føre til at blodet frigir oksygen, som igjen er viktig for sårheling. Sur pH vil i tillegg redusere proteaser, en substans som svekker sårhelingsprosessen.


Sukker har en osmotisk effekt:

- Sukkeret som naturlig finnes i honning har en evne til å trekke vann ut fra skadet vev. Dette reduserer hevelse, og oppmuntrer til sårhelende lymfedrenasje. Sukker trekker også vann ut fra bakterieceller, noe som kan gjøre det vanskelig for dem å formere seg.


Honning har en antibakteriell effekt:

- Honning har vist seg å ha en antibakteriell effekt på bakterier som er vanlig å finne i sår, som for eksempel Methicillin-resistente Stafylokokkus Aureus (MRSA) og Vancomycin-resistente Enterococci (VRE). Dette skyldes delvis den osmotiske effekten.


I medisinsk sammenheng brukes oftest en type honning kalt Manuka. Denne honningen kommer fra Manukatrær. Den unike egenskapen til Manukahonning er at den inneholder en komponent som kalles methylgloxal. Dette er en komponent som dreper bakterier, og er et lite molekyl som lettere kan passere inn i hud og bakterier.


Tips når man skal bruke honning på sår:


- Alltid begynn med rene hender og applikatorer (kompresser og bomullspinner)

- Plassér honningen først på en kompress, og legg deretter kompressen på såret, evt. bruk honningkompresser. Unntaket er dype sår eller abscesser. Slike sår bør fylles med honning før en kompress legges over.

- Plassér en ren bandasje over honningen slik at honningen ikke renner bort.

- Skift bandasje ofte så lenge såret produserer mye sårvæske.

- Vask hendene etter du har behandlet såret.


Mulige komplikasjoner ved bruk av medisinsk honning:

- Det er alltid en fare for at honning og emballasjen kan bli kontaminert, eller at man får en allergisk reaksjon på honningen. Noen ganger kan dette skyldes pollen som naturlig finnes i honning. Avbryt da behandlingen.


2 118 visninger0 kommentarer
bottom of page