top of page

KLAR DET SELV!

Tannpuss for hund og katt

Vi er veldig flinke til å spørre dyreeiere om de har gode rutiner på tannpuss av kjæledyrene sine. Hver gang jeg påpeker viktigheten av dette tenker jeg på min egen hund og våre egne rutiner angående tannpuss som lenge ikke var helt på linje med det jeg forfekter overfor kundene våre. Det er vel som med andre rutiner; det tar jo litt tid å få dem på plass.

Hunde- og kattetenner er jo egentlig ikke mer hardføre enn våre egne tenner og tannpuss er nok like viktig. Riktignok spiser ikke hunder og katter så mye søtsaker, men matrester etter måltid forekommer selvsagt og bør fjernes med tannpuss. Fjernes ikke disse restene så øker bakterietallet og det dannes belegg på tennene som etter hvert blir til plakk. Det er stort sett forsteining av dette plakket som blir synlig som tannstein.

Det er denne tannsteinen som lager de største problemene for våre kjæledyr når det kommer til tannhelse.

Når det først har dannet seg tannstein lar ikke denne seg fjerne uten riktig utstyr og her er det dyrlegen må trå til.

Bakteriene i plakket og tannsteinen produserer syrer som kan føre til hull i tennene og dårlig ånde. I mer alvorlige tilfeller kan tannsteinen føre til tannkjøttbetennelse og i verste fall løse tenner (periodontitt).

 

Tilbake til min egen hund. Vi har nå begynt å pusse tennene hennes 2 kvelder pr uke (man må gjerne pusse oftere, helst hver dag). Dette foregår selvsagt ikke helt uten protester. Her må man gjerne prøve seg fram, men slik gjorde vi det:

  1. Presenterte tannkosten: interesse for dette redskapet oppstod umiddelbart. Hun fikk snuse på den og ta den i munnen uten at hun fikk bite på den.

  2. Deretter startet jeg med pusse forsiktig på framtennene og dette gikk relativt greit.

  3. Neste kveld gjentok vi prosedyren og det var nå litt ”stas” med tannkosten. Nå forsøkte vi å pusse jekslene også. Her blei det litt mer protester. Vi tok derfor en liten pause og lot henne isteden smake litt på tannkremen (her er det viktig å bruke tannkrem for hund/katt og ikke tannkrem beregnet på mennesker som f. eks colgate, som smaker pyton for dyret ditt i tillegg til at Fluor er skadelig). Etter noen kvelder fungerte pussen relativt greit.

  4. Vi har nå en rutine på puss tirsdag og fredag før leggetid. Det går nok ikke like knirkefritt hver gang men hunden har også fått inn en rutine på dette og vet hva som skal skje når vi finner fram tannkosten. Noen ganger er det til og med litt gøy og hun setter nok pris på at bare hun får vår oppmerksomheten ved disse anledningene.

 

Det viser seg det at små raser oftere har problemer med tannstein enn større raser og vi bruker betydelig mer tid på tannbehandlinger på små hunderaser. Dette gjør selvsagt ikke tannpuss overflødig for større hunderaser.

Det er nok en fordel å komme i gang med tannpussen i ung alder da det viser seg at unge dyr tilpasser seg denne rutinen lettere.

Så hvordan tilrettelegger man for god tannhelse best mulig?

Tannpuss:

  • bruk kost og tannkrem som er beregnet til hund/katt (en kan evt bruke en myk børste beregnet for barn)

  • Et godt tørrfor. Noen hundefor inneholder polyfosfater som forebygger tannstein.

  • I tillegg kan man bruke et pulver som forebygger plakk, f.eks Plaque off.

Ved den årlige helsekontrollen vil dyrlegen undersøke munnen og bedømme tannhelsen til dyret ditt og selvsagt kunne gi råd om hvordan man opprettholder god tannhelse eller evt informere om hvilke tiltak som bør settes inn.

bottom of page