top of page
  • Veterinær Sondre Juvik

Slipp katten inn i varmen!

Oppdatert: 9. jan. 2020

De aller fleste huskatter vil takle norske vinterforhold ganske bra, men når gradestokken kryper ned til minusgradene er det flere ting man skal være oppmerksom på.

Katten er i dag det vanligste selskapsdyret i Norge, men denne arten stammer opprinnelig fra Nord-Afrika og midtøsten. Det antas at det var vikingene som brakte med seg katten til Skandinavia en gang på 800-tallet. Siden den gang har katten lært å tilpasse seg det skandinaviske klimaet. Hvor mye kulde katten tåler er veldig avhengig av kattens kondisjon, pelstype og rase. de fleste rasene er robuste nok til å tåle en norsk vinter.

Unntakene er orientalske og afrikanske raser.

Selv om de fleste katter er robuste nok til å tåle en norsk vinter, bør man følge ekstra godt med når kulden kommer krypende.

Det beste for katten er å kunne gå ut og inn som den selv vil. Da kan den ta små lufteturer, og komme inn i varmen når det blir for kaldt. Katter vil tross alt ikke velge å fryse ihjel, så den kan trygt få velge selv. Katter som ikke har vært utendørs gjennom høsten bør holdes inne når det er minusgrader utendørs. Dette fordi katter som har vært ute om høsten har fått tykkere pels i takt med synkende temperaturer. Det er viktig å huske på at katter som er utendørs alltid skal ha tilgang til å søke ly for vind og vær. Dette står faktisk skrevet i dyrevelferdsloven.

Og husk: Man bør ikke tvinge noen katter ut.


Om vinteren trenger katten gjerne mer fôr enn resten av året, og da spesielt proteiner.

Et skikkelig kvalitetsfôr inneholder gode proteinkilder, samt alt katten trenger av vitaminer og mineraler. Tilgang til friskt vann både ute og inne er viktig hele året, men ekstra viktig om vinteren når naturlige vannkilder kan være frosset. Når man setter vann ut er det viktig å ikke bruke metallskåler da katten kan risikere å fryse fast tungen. Husk å bytte vann ofte for å unngå at det fryser til is.

Gamle og/eller syke katter sliter mer når det er vinter og kaldt. Ta hensyn til det ved å legge til rette for at katten får være inne i varmen.

Legg til rette for at katten din kan gå en varm og trivelig vinter i møte, slik at den kan holde seg sunn og frisk. La den få ha et kattetoalett inne om vinteren, tilgang til friskt vann flere steder i huset, samt godt fôr.


708 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


bottom of page