top of page
  • Veterinær Sondre Juvik

Dyr og uvær

Oppdatert: 3. des. 2019Kjæledyr som sliter med angst for raketter på nyttårsaften vil ofte slite med angst for uvær også. Selv lenge før uværet braker løs, kan mange merke at hunden begynner å stresse, pese, klenge til eieren eller gjemme seg langt under sofaen. Redsel for uvær er et reelt problem hos hunder, ikke uvanlig, og bør ikke bli ignorert. Dessverre vet vi ikke hva som trigger redsel for uvær, men det mistenkes at hunder blir satt ut av en kombinasjon av vind, tordenvær, lyn, forandringer i lufttrykk, statisk elektrisitet og lavfrekvente drønn som mennesker ofte ikke kan høre. Undersøkelser viser at mange hunder som frykter uvær også frykter fyrverkeri, mens andre igjen kun ser ut til å være redd for uvær. Det har også blitt antydet at gjeterhunder, som for eksempel Border Collie, er predisponert for dette problemet. Basert på vår kundemasse er dette noe vi på klinikken kan si oss enig i.


Så hva skal man gjøre dersom man har en hund med frykt for uvær? Det finnes ingen enkel løsning, og med mindre hunden din er mildt affisert, kan lidelsen være vanskelig å behandle.

Noen gode råd for å redusere frykten hos din hund inkluderer:

Belønn rolig adferd hele året. Ved å gjøre dette kan man roe ned hunden før uværet setter inn for fullt. Dersom hunden likevel viser frykt når uværet er i gang, bør man få hunden til å glemme uværet ved å erstatte frykten med noe positivt. Dette kan gjøres ved å distrahere hunden med leker, godbiter etc.


Gi hunden et trygt sted å søke tilflukt i stormen. For eksempel i en kjeller, på badet eller i et rom uten vindu og så lydtett som mulig. Om mulig også med musikk. Det beste kan være å la hunden bestemme selv. Legg merke til hvor hunden går når den er redd, og dersom mulig bør den få lov til det. Noen hunder blir mer stresset dersom de blir innelåst, så legg til rette for at hunden din kan komme fram når den selv ønsker det.

Andre ting som kan hjelpe på redsel for uvær inkluderer feromoner og bruk av lyd CD.


Ved hjelp av noen små grep håper vi at hunden også kan nyte rolige kvelder innendørs mens vinterstormene herjer utenfor vinduet.


892 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page