top of page
  • Veterinær Sondre Juvik

Nyttårsredsel

Oppdatert: 9. jan. 2020Selv om din egen nyttårsfeiring ikke inkluderer høylytt feiring og fest uti de sene nattetimer, må man huske på at dette kan være aktuelt hos mange andre. Det kan derfor være en god idé å begynne å tenke på hvordan ditt dyr vil håndtere eventuelle nyttårsfyrverkeri.

Når man tenker på all den støyen en nyttårsfeiring innebærer, er det kanskje ikke så rart at mange kjæledyr er redd og engstelig på nyttårsaften.


Dersom du vil få dyret ditt til å føle seg trygg mens nyttårsfeiringen foregår, kan det være lurt å følge noen av tipsene under. Husk på at ulike dyr vil reagere forskjellig på de ulike tipsene, og mange vil kanskje få best resultat ved å kombinere flere av rådene vi kommer med. For flesteparten av kjæledyrene gjelder i hvert fall følgende regel: gjør dyret ditt kjent med tilrettelegging i god tid før nyttårsaften. Dersom du har en hund eller katt som trenger medisinering for å kunne roes i forbindelse med nyttårsfeiring bør du kontakte din egen veterinær i god tid, slik at dyret får den rette medisinen.


Katter:

· Hold dem innendørs, i hvert fall etter at det har blitt mørkt

· Beroligende feromoner i form av spray, diffuser, fôr eller godbiter.

· Spill beroligende eller klassisk musikk

· Snakk med veterinæren din om angst-dempende medisiner som kan være til hjelp

· Husk på å id-merke katten din i tilfelle den forviller seg bort

· Innred et ”trygghetsrom” med en ren kattedo, noen artige leker, friskt vann, kattens favorittseng og andre ting du vet kan være til hjelp for katten din.


Hunder:

· Hunder som bor utendørs bør tas inn, eventuelt sørge for at de har behagelige hundehus og at innhengningen er sikret og døren låst

· Sørg for at hunden er id-merket i tilfelle den kommer seg ut, og stikker av

· Spill beroligende eller klassisk musikk

· Bruk av beroligende feromoner i form av diffuser, halsbånd, spray, fôr eller godbiter.

· Snakk med veterinæren din om angstdempende medisiner dersom du mener at hunden din har behov for dette.

· Ta hunden med på en lang tur, og gi dem mye utslitende trening tidligere på dagen slik at de er utslitt når kvelden kommer

· Lag til et ”sikkert” rom som du innreder med hundens seng, noen artige leker, friskt vann og andre ting som kan være til hjelp.


Hester:

· Tren og luft hesten tidlig på dagen mens det er lyst

· Følg de vanlige rutinene

· Sett på radio eller musikk

· Pass på at hesten har godt med grovfôr (høy) slik at den holdes opptatt. Hester som spiser kjeder seg ikke.

· Sørg for at hesten har godt med friskt vann

· Pass på at dører er godt lukket, så hesten ikke kan komme seg ut

· Bruk av Confidence EQ vil hjelpe til å berolige hesten slik at den føler seg tryggere. Dette er en kopi av trygghetferomonet som hoppen produserer etter fødsel. Det vil derfor formidle en følelse av ro og trygghet, slik at hestens stresshetsnivå reduseres.

· Hester er flokkdyr, og føler seg trygge når de får være sammen

· For å dempe lyden, kan man bruke øreplugger på hesten i form av bomull i ørene.

· Husk å id-merke hesten din dersom den ikke allerede er merket (av norsk lov skal alle hester ha microchip).


For de av dere som fortsatt bruker Calmivet som beroligende til hunden eller katten: dette er ikke det beste alternativet! Dette fordi Calmivet er et beroligende middel som har en sedativ effekt (gjør hunden eller katten din søvnig), men ingen angstdempende effekt. Så for å si det enkelt, så vil Calmivet gjøre dyret ditt søvnig og ute av stand til å bevege seg noe særlig, eller gi uttrykk for angst og bekymringer. Dyret vil like fullt oppleve angsten! Bruk av Calmivet ved lydfobier kan derfor gjøre problemet verre over tid, og kan i verste fall føre til skader dersom man forstyrrer en allerede skremt og sedert hund eller katt. Det finnes flere trygge, mer effektive og bedre medikamenter tilgjengelig. Snakk derfor med veterinæren din for å finne det beste alternativet til ditt dyr.432 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page