top of page
  • Veterinær Sondre Juvik

Vintertørre poter

Oppdatert: 9. jan. 2020


Det gjør godt både for kropp og sjel med sol og blå himmel, og ikke minst lysere, lengre dager. Både hunden min og jeg storkoser oss når vi kan ta turen ut i skogen på tørre stier, og det er en ekstra bonus at solen skinner fra klar himmel. Men selv om været er fint, er det veldig kaldt, så etter en lang og god tur i naturen, er det godt å slå seg ned foran peisen og kjenne varmen igjen. Men denne voldsomme skiftningen i temperatur har sine negative sider. Hver eneste vinter gjør minusgrader, kald vind, tørr inneluft og fyring til at huden på hendene mine blir tørr.

Også hunden min ser ut til å ha problemer med tørre og sprukne poter. Etter noen år som praktiserende veterinær, ser jeg at dette er et utbredt problem blant mange hunder, og det er hovedsakelig tredeputene som blir affisert.


Du kan forebygge tørrepoter ved hjelp av hundefôr som inneholder Omega 3 og Omega 6.
Grunnen til at huden blir tørr er at den ikke klarer å holde på den naturlige fuktigheten. Man kan forestille seg huden som en mur, der hver murstein er en hudcelle, og hvor mørtelen er fettstoff som limer hudcellene sammen. Når huden blir tørr, skyldes det mangel på fettstoff, og som et resultat av dette blir det små hull i hudbarrieren som gjør at fuktigheten fra huden fordamper.

En hunds poter er tilpasset et liv i naturen, med myke underlag og jevn slitasje av klørne. I dag lever hunder under helt andre forhold. Hard asfalt og veisalt er med på å tørke ut tredeputene, og dermed disponere for rifter og skader som kan være temmelig smertefulle for de hundene det gjelder. I klinikken møter vi titt og ofte hunder som er halte som et resultat av sprekkdannelser og veisalt. Det er svært viktig at hunder som luftes på saltet vei får beina spylt med rent vann etter hver luftetur. For å beskytte tredeputene mot slitasje ved hardt underlag, eller for å behandle tørre tredeputer, kan man bruke en fet, vannavstøtende potevoks.

Den aller beste forebyggingen skjer innenfra, og så lenge kroppen får nok tilskudd av essensielle fettsyrer vil en god hudbarriere som oftest opprettholdes. De fleste hundefôr inneholder tilfredsstillende mengder omega 3 og omega 6, men vi ser at det er flere ting som avgjør hundens behov. Økt smittepress, kalde vinterdager og økende alder kan være med på å gjøre hundens behov for essensielle fettsyrer større. De positive egenskapene til fettsyrene inkluderer blant annet godt immunforsvar, god leddhelse, sunn fordøyelse og frisk hud.

Det finnes mange ulike produkter som er med på å forebygge og hjelpe tørre og sprukne tredeputer. Det aller beste er en fysisk barriere i form av en potesokk, noe vi ofte ser på sledehunder. Andre alternativer inkluderer mykgjørende oljer og salver.

Både lang pels og lange klør gjør at snø og is lettere fester seg, og kan skape ubehag for hunden. For å unngå kulderelaterte skader på hundens poter, er det derfor lurt å sjekke potene ved jevne mellomrom.


Vi håper vi alle får anledning til å nyte finværet så lenge vi har det 🙂1 778 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page