top of page
  • Veterinær Sondre Juvik

Farlige kuldegrader – slik passer du best på kjæledyret ditt.

Oppdatert: 5. feb. 2021

Dersom det er for kaldt for deg å være utendørs, er det mest sannsynlig det for kjæledyret ditt også. Hunder og katter klarer seg oftest bedre utendørs enn sine eiere, men kuldegrader kan likevel føre til frostskader og hypotermi bare i løpet av minutter. Til og med dyr som vanligvis oppholder seg ute, burde få oppholde seg innendørs når nattetemperaturen kryper ned til farlige kuldegrader.


Hva er normalt?

Kroppstemperaturen til hunder og katter ligger mellom 38 og 39, grovt regnet, men små variasjoner er normalt. Det er vanskeligere for kjæledyr å opprettholde kroppstemperaturen i ekstrem kulde, men både hunder og katter har pels som holder på varmen. Disse dyrene anlegger normalt sett en tykkere pels når dagene blir kortere og dagslys blir mangelvare. Dersom kroppstemperaturen avviker voldsomt fra det normale, 3 grader eller mer, er dyret sterk nedkjølt, og trenger medisinsk behandling.


Kalde poter:

Det finnes ingen nedre temperatur som anses som farlig for alle kjæledyr. Det er, derimot, variasjoner i toleranse overfor temperaturer hos ulike raser. Noen hunderaser, som for eksempel Husky og Malamute, klarer seg fint i kalde vintertemperaturer. Dyr som holdes innendørs setter ikke vinterpels på samme måte, og forbruker derfor mer energi på å holde kroppstemperaturen oppe. Korthårede hunder og katter tolererer lave temperaturer dårligere, det samme gjør unge og eldre dyr. Når gradestokken kryper under frysepunktet, vil de fleste hunder og katter ikke holde ut i mer enn 10-15 minutter utendørs. Ofte kortere dersom det i tillegg blåser. Ekstremt kalde temperaturer vil i noen tilfeller kunne føre til frostskader og hypotermi.Når skal man bekymre seg?

Hypotermi inntreffer når dyrets kroppstemperatur faller under det normale (38-39°). Tegn på hypotermi inkluderer lav puls, overfladisk pust, forvirring, kollaps og bevisstløshet. Tørk dyret, deretter tilfør varme ved hjelp av varmeteppe eller varmeflaske. Det er viktig at varmekilden ikke er i direkte kontakt med dyrets hud da dette i verste fall kan føre til brannskader. Hundens og kattens ører, poter, hale og skrotum (hos ukastrerte hanndyr) er spesielt utsatt for frostbitt, og bør derfor observeres nøye dersom dyret har vært utsatt for ekstrem kulde.

Hvordan kan man hjelpe dyr som har vært utsatt for ekstrem kulde.

Det er bedre å beskytte dyret mot kulde enn å håndtere frostskader i etterkant. Dersom det er minusgrader ute, bør kjæledyret få lov til å oppholde seg innendørs, spesielt nattestid. Dersom dette ikke lar seg gjøre, bør dyret få tepper og/eller varmelampe. Dyr som normalt holdes utendørs bør også få ekstra mat slik at kroppen har nok energi til å klare å holde på kroppsvarmen. Pass på at vannet ikke fryser. Ved å skifte ut vannet ofte vil man kunne forebygge dette.

Det er ikke meningen at man skal unngå å ta dyrene med ut når det er kuldegrader, men man skal bruke sunn fornuft. Bruk fine dager utendørs, og kos dere sammen med dyrene. Dersom dyrene vil inn bør de få lov til det, og mens du nyter en god kopp sjokolade foran peisen liker vanligvis dyret å oppholde seg samme sted.

1 154 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page